SEO optimizacija web stranice

SEO optimizacija web stranice

U današnje vrijeme najčešće pitanje koje čujemo od vlasnika internet stranice je Kako biti prvi na tražilici, kako biti prvi na google?

 

Kako internetskim tražilicama doći na poziciju ispred konkurencije?

Operacija koja najviše utječe na poziciju zove se SEO optimizacija web stranica. U većini slučajeva korisnici traže tvrtku koja se bavi izradom internet stranice. Izradi se internet stranice (čim se dogovori dizajn) i na tome priča prestaje, no međutim, priča o uspješnoj stranici tu tek počinje.

Zašto tek počinje?

Kada je stranica gotova tvrtke primijete da te njihove stranice nema nigdje na tražilicama (google, bing, yahoo, yandex ...) ili ako ih ima pojavljuju se na desetoj stranici pretraživača Google ( namjerno spominjem pretraživač Google, jer je isti najpopularniji u Hrvatskoj).

Dakle, o čemu se zapravo radi?

SEO

seo optimizacija web internet stranica

SEO optimizacija internet stranica ili engl. Search engine optimization - SEO, je niz strategija koje će podići on-line vidljivost određene stranice. Optimizacija služi boljem rangiranju internet stranice u procesu detektiranja pretraživača sa svrhom pridobivanja kupaca ili klijenata za određeni proizvod i/ili uslugu.
SEO se  radi se na dva osnovna načina:

  • SEO interna optimizacija- To je optimizacija koja se bazira na uređivanju broja ključnih riječi i to u samoj domeni, browserima, naslovu te sadržajima.
  • SEO vanjska optimizacija- Predstavlja povezivanje, dijeljenjem linkova sa vrlo posjećenim stranicama (najčešće društvenih mreža i online servisa) tipa Youtube, Twitter, Facebook ili Linkedin.

Ovakva SEO optimizacija  može uključiti i povezivanje putem linkova sa drugim stranicama sličnog sadržaja i tematike. Ovdje je korisno povezati stranice koristeći ključne riječi koje imaju veze sa Vašom djelatnošću, kako bi sam proces pretraživanja dao smislene rezultate.

Putem internetskih pretraživača dnevno se pretraži nekoliko milijardi pojmova. To je stvarno velika brojka i bilo bi odlično kada bi se vaše stranice pojavljivale na tim pretraživanjima, no nažalost to je neizvedivo, ali uz našu pomoć i audit , možemo postići da se vaše internet stranice pojave na prvoj stranici google.hr. Ne možemo vam obećati prvo mjesto, ali da se u početku pojavite pri vrhu, svakako da.

Vodeće tražilice, kao što su Google, Bing i Yahoo, koriste robote (crawlers) stranica za svoje rezultate pretraživanja. Stranice koje su povezane s drugim tražilicama ne moraju se prijaviti, jer su se našle automatski. "Dva glavna imenika", Yahoo Directory i Open Directory Project zahtijevaju i  ručno podnošenje i ljudsko uređivanje odnosno odobravanje stranica. Google nudi jedan svoj alat odnosno sitemap koji može biti postavljen besplatno kako bi se osiguralo da su sve stranice pronađene , posebno stranice, koje nisu mogle biti otkrivene automatski.

Yahoo! je svojedobno nudio plaćeno pretraživanje koje je garantiralo pronalaženje, tako zvano "crawling for a cost per click", ali je isto ukinuto negdje oko 2009. godine, tako da je taj način rangiranja zastario.

Search engine roboti (crawlers) obraćaju pažnju na nekoliko različitih čimbenika prilikom indeksiranja stranice. Nije svaka stranica indeksirana od strane tražilica. Kako bi izbjegli uplitanje neželjenog sadržaja u indekse pretraživanja, webmasteri mogu uputiti robote tražilica da ne indeksiraju određene datoteke ili direktorije .

Nakon što roboti tražilica završe svoj posao na vašim stranicama, vide njihovu kvalitetu te ih po tome rangiraju na svojim rezultatima pretraživanja. Samim tim što su vaše stranice pri vrhu tražilica, imate više posjeta na stranicu i naravno samim time Google vas i tom slučaju, kasnije više rangira.

Poslovna je logika dalje vrlo jednostavna, veći broj posjeta stranici u direktnom omjeru sa brojem prodanih proizvoda ili usluga generira tzv.“organske“ posjetitelje, odnosno one koji su vas pronašli baš putem tražilica.

Ali da ne otkrivamo previše našim konkurentskim tvrtkama ono što smo mi godinama učili :) najbolje da nas kontaktirate za optimizaciju i saznate sve što vas zanima da optimizacija web stranice urodi plodom i da dobijete odgovor na postavljeno pitanje u naslovu.

Ponudu za SEO optimizaciju internet stranice dogovaramo nakon što pogledamo trenutno "zdravlje" vaše internet stranice.

Više o SEO možete pročitati na našoj stranici specijaliziranoj za optimizaciju web stranica

 domidona-it.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.
Daljnom pretragom naših stranica, slažate se sa uvjetima korištenja kolačića (cookies). Slažem se