Zašto moja web stranica nije na prvoj stranici Google-a?

  • VRIJEME ČITANJA: 8 MINUTA

Ova pitanja su posve uredu, ali i ona očito imaju komplicirane odgovore. Evo najjednostavniji način objasniti što se događa: ako doslovno ne možete naći svoje web stranice bilo gdje na Google pretraživanju za sve ključne riječi, vaše web stranice možda nisu indeksirane od strane Googlea, to se događa ako je domena kao njezin sadržaj nova. Google se koristi "spider" aplikacijom pod nazivom "Googlebot" koja "puže" po webu u potrazi za web stranicama i njezinim sadržajem. Prevedeno, to znači da Google ima aplikaciju koji je sam Google razvio i koji pretražuje web, gleda na svim web stranicama što se može naći i plasirati ih po važnosti u indeksu prema korisnicima pretraživanja. Ako je Googlebot već pronašao tvoju web stranicu, vaše web stranice biti će  navedene na stranici s rezultatima pretraživanja. Ako ste imali web stranice gore i za neko vrijeme više ih ne možete naći nigdje, možda postoji mehanički problem. i potrebno ga je pod hitno riješiti. U tom slučaju obratite nam se odmah dok je problem jednostavnije riješiti

Zašto mi se stranice ne vide na Googleu?

Dijagnosticirati problem vaše web stranice i vidjeti ako postoji mehanički problem, donekle , ali minimalistički možete provjeriti i sami. Posjetite www.google.hr i upišite slijedeće: "site:www.domidona-it.hr" i pritisnite gumb za pretraživanje. (Očito, da ćete staviti svoje stvarne web stranice, umjesto primjera koji sam koristio). U tom slučaju, kada sam pokrenuo pretraživanje za site:www.domidona-it.hr , evo što vidim:

Primijetit ćete da je pravo po okvir za pretraživanje, u sivoj boji, on kaže: "86 rezultata (0,41 sekunde)." To mi govori da je Google indeksirao oko 86 stranica na našoj web stranici i za to je Googleu trebalo 0,41 sekunde za pretraživanje svoje baze  i mi pokazivanje rezultata. To znači Googlebot je pronašao našu web stranicu, svidjelo ono što je vidio, te je odlučio pohraniti gotovo 90 stranica s naše web stranice.

Ako pokrenete ovu vrstu izvješća, vidjeti će te da li je vaša stranica indeksirana od strane Googla, te ako nema rezultata, znati ćete da Google ne indeksira vaše web stranice. Ako je to slučaj, to obično znači da je jedna od četiri stvari:

1) Vaša web stranica je u potpunosti izrađena u Flash ili nekom drugom vrstom medija koji ne mogu indeksirati. U tom slučaju, Googlebot je pronašao vaše  web stranice, ali je možda odustao od pokušaja indeksiranja jer ne može pročitati sadržaj.

2) Datoteka robots.txt je tako konfigurirana da je zabranila pretraživačima da indeksiraju sadržaj. U tom slučaju potrebno je promijeniti robots.txt datoteku tako da se dozvoli indeksiranje sadržaja web stranice. To se događa, ponekad, zbog greške tvrtke koja izrađuje stranicu ili tvrtke koja SEO optimizira web straniocu i zapravo ne znaju što rade ... to je velika pogreška, i ne bi se smjela događati.

3) Vaše web stranice imaju "noindex" naredbu u meta tag u dijelu stranice. Baš kao na primjeru robots.txt datoteke, to eksplicitno govori tražilici "NE indeksirati web stranice". To je,također, velika pogreška, i ne bi se smjela događati.

4) Konačni, i najvjerojatnije, glavni razlog je da imate potpuno novu web stranicu koja je upravo pokrenuta. Općenito govoreći, ako ste upravo pokrenuli web stranicu, Googlebot će doći i pronaći je automatski, a vi ne morate učiniti ništa osim je prijaviti na Google. Da bi je Google indeksirao može potrajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci.

Ako imate problema sa bilo kojim dijelom, slobodno nas kontaktirajte i mi možemo potpuno besplatno analizirati Vašu stranicu te vam otkriti probleme.

Dakle, ako ste sigurni da nemate niti jedan od navedenih problema ...
Zašto nije web stranica na prvoj strani rezultata na Google???

Na taj odgovor je najbolje da nas kontaktirate i mi Vam možemo reći