Web dizajn i izrada web stranica u 2015. godini

Svijet se mijenja, a time se neprestano mijenja i web dizajn. Tehnološki napredak pruža veće mogućnosti. Brže mreže i suvremeni uređaji povećavaju učinkovitost u svijetu web dizajna. Broj ljudi priključenih na internet po prvi put je premašio tri milijarde korisnika u 2015. To je 40%  svjetske populacije!

Oslanjajući se na naše iskustvo, počeli smo istraživati ​​glavne trendove u web dizajnu za 2015. godinu.

1) Odbacivanje nebitnih elemenata dizajna u korist jednostavnosti

izrada web stranica domidona it

Nakićene  šarolike stranice sa puno slika različitih dimenzija, hrpom animacija, šarenih boja i slika u pozadini ukomponiranih u jednu cjelinu, gdje je teže uočiti bitne elemente, počele su nestajati s novim ciljem: jednostavnost.

Vezano na to, sa jedne strane web stranice mogu početi nalikovati jedna na drugu. Sa druge strane, rezultat će dovesti do jednostavnih i user-friendly web stranica. Korisnici će se uvijek osjećati ugodno i znati kako i gdje da se presele. Stručni web dizajneri imat će  priliku istaknuti se  iz rastuće mase DIY web dizajnera.

2) Material Design i popularnost raste

web dizajn domidona it

 

Na kraju 2014. godine, Google je pokrenuo svoj novi stil jezika pod nazivom Material Design. Zahvaljujući smjernicama Google grafičkih dizajnera, sada je moguće lako stvoriti grafički inovativna sučelja. Kroz refleksije svjetla, korištenje efekte sjena i stalno kretanje objekata, slike na ekranu se pojavljuju realnije, kao da su nastale od stvarnih fizičkih predmeta, a ne od "hladnih" piksela.

U orginalu Material Design je "napravljen" za Android, ali sada je postao jedan od utjecajnijih modernih trendova u web dizajnu.

3) Izrada web stranica i duuuugo skrolanje

izrada-internet-stranica-domidona-it

Trend je stvoriti dugačke stranice za skrolanje. Korisnici često vole pregledavati stranice  pomicanjem gore i dolje na stranici, a ne preskakivati među njima.
Web stranice  sa malo sadržaja u cijelosti znaju biti One page, a internet stranice sa velikom količinom sadržaja samo prividno izgledaju One page te imaju linkove koji vode i na njene ostale stranice.


4) Slika govori tisuću riječi

web-design-domidona-it

Bitno je posvetiti i uložiti dovoljno vremena u ovom važnom dijelu izrade web projekata.
Godinama, web dizajneri su koristili fotografije niskih kvaliteta, do trenutka kada su se pojavile stranice specijalizirane za prodaju visoko kvalitenih fotografija.


Sada, kada su slike u srcu web dizajn, sa svojim velikim moći sugestije i komunikacije, one apsolutno moraju biti visoke kvalitete i usmjerene na konceptu. Ono što web stranici daje njenu posebnosti i što je razlikuje  od  tisuća ostalih  sličnih predložaka, jesu jedinstvene i prekrasne slike, fotografije i video!

5) Veći naglasak na XXL tipografiji

izrada-stranica-1

Zaboravite zauvijek font sustav!

Ljudsko oko ne čita, ako nije priviučeno sa pravilnim rasporedom I kvalitetom fonta

Postoji bezbroj slobodnih platforma koje omogućuju korištenje fontova, bez dodavanja previše težine na vaše stranice.
Nema više izgovora, tipografija se  mora uzeti u obzir u svim aspektima kao ključni dio web dizajna.

6) Responsive Web Dizajn

moderna-web-stranica-domidona-it

Sama pomisao na nevjerojatan porast  širenja mobilnih uređaja i širenje interneta,više nam ne nudi opciju izbora da li želimo imati web stranicu prilagođenu za različite mobilne uređaje.
Sve vam je jasno.

Nadam se da će dizajnerima gore navedeni trendovi biti barem od male pomoći za njihove projekte u ovoj godini!

Potrebno je ostati ispred krivulje: biti u skladu sa sadašnjost, ali se osvrnuti i u prošlost.
Poseban izazov uspješnih web dizajnera je biti ukorak s vremenom. Imati sposobnost obnavljanja najomiljenijih dizajnerskih  trendove  te ih oživjeti i u radovima budućnosti.