Što je trenutno popularno u web dizajnu

Što je trenutno popularno u web dizajnu

  • VRIJEME ČITANJA: 8 MINUTA

U nekoliko sljedećih pasusa pokušati ću vam donijeti neke novosti vezane uz web dizajn i izradu web stranica. Sa pojavom unaprijeđenih "alata" za web dizajn, kao što su SCC3 i HTML5, sama izrada web stranica je evoluirala u neke nove sfere. Naravno, sve je to moguće pod uvjetom ako se CSS3 i HTML5 ispravno koriste.

Ovakve pojave još nazivamo i popularno - web dizajn trendovi.

Definitivno, danas trendove u izrada web stranica postavljaju developeri koji žele pomaknuti granice web dizajna te imati veliki i izravan učinak na web dizajnersku industriju. Mnogi dizajneri i developeri, kao i oni zaposleni u Domidona IT, mogu mnogo toga napraviti koristeći ove trendove.

U zadnje vrijeme na modernim web stranicama i aplikacijama možete vidjeti korištenje ikona i kratkog teksta za isticanje određenih proizvoda, usluga, karakteristika, itd.

Za ovo ne postoji službeni naziv, ali se naviše koristi pod imenom Feature lists. Većinom su to liste koje su pridružene ikonicama koje objašnjavaju navedenu stavku. Definitivno, Feature lists je postao jako popularan i korišten je na mnogo web stranica sa različitim tematikama.

Iako su korištene najviše za isticanje proizvoda ili usluga, mogu se koristiti i za nekakve naputke posjetiteljima web stranice


Moderne Galerije slika ili Slideshow

Nadalje, na većini modernih web stranica prikazuju se galerije slika ili sladeshow  na svim veličinama ekrana i u raznim dimenzijama, oblicima i pozicijama na web stranici.
Naravno, kao i sve, tako i navedene galerije slika i sladeshow mogu se raditi od početka samostalno ili se isto tako mogu koristiti gotovi dodatci, koji se uz poznavanje rada sa SS3 i HTML5 mogu implementirati na stranicu. Također postoje gotovi dodatci koji rade na principu "Plug and pay" odnosno, instaliraju se na neki gotovi CMS te se dodaju slike, postave parametri i to je to. Ne morate znati ništa o web dizajnu i programiranju. Problem gotovih "plug and play" dodataka je taj što je galerija slika takva kakva su je zamisli programeri i to je to. Nema previše odstupanja od mogućnosti i dizajna.
Definitivno, jQery je najbrži i najučinkovitiji alat za kreiranje galerija ili slidehow-a.

 

 

parallax web design

Paralax efekti
Parallax dizajn je  trenutno najprimjenjiviji efekt u web dizajnu i može ga se sve više naći na web stranicama modernog tipa. Web dizajneri jako vole parallax zbog velike mogućnosti prikazivanja kreativnosti i efektnosti web stranice. Parallax efekt je definitivno najprimijenjiviji na stranicama koje koriste "one page" dizajn. Parallax efekt se može koristiti u horizontalnom i u vertikalnom načinu skrolanja. Ovdje može pročitati još o paralax efektu

 

 


CSS3 Animacije

CSS3 animacijeOd pojavljivanja CSS3 u web dizajnu je redovito korištena mogućnost CSS animacije. Moderni web preglednici podržavaju CSS3 tranzicije. Definitivno najkorištenija tehnika CSS3 animacije je efekt pomicanja stranice, odnosno. kada se stranica skrola bilo gore - dole ili lijevo – desno i elementi koji žele biti prikazani (slike, tekstovi ...) pojavljuju se na stranici.
Ipak, za korištenje ovih efekata potrebna je mala pomoć JavaScript-a koji je potreban za kontroliranje CSS, ali sve animacije su kontrolirane uz pomoć CSS-a

Ipak ovaj efekt zahtjeva minimalnu količinu JavaScript-a koji je neophodan za kontroliranje CSS klasa. Ali sve animacije mogu u potpunosti biti kontrolirane kroz CSS.

Ima još jedan zanimljiv, ali nekorišten toliko u CSS animaciji, korištenje CSS3 kroz SVG grafike.