Što je Retina Ready?

  • VRIJEME ČITANJA: 3 MINUTE

 

Izraz  Retina Ready  skovao je Apple s dolaskom iPhone 4.
Veličina zaslona za iPhone 4 je 3.5 ", u rezoluciji od 960 x 640 piksela. U ovoj rezoluciji, na optimalnoj udaljenosti gledanja, ljudsko oko se ne umara u razlikovanju pojedinačnih piksela, a tome je zaslužna nova tehnologija Retina Ready zaslona.

Retina Ready izrada web stranicaOpet, što to zapravo znači? Bez previše tehničkih detalja to u osnovi znači da se uz Retina Ready na Retina zaslonu uređaja pokazuje više piksela po kvadratnom inču, što rezultira oštrijim slikama na web stranici.
Na zaslonu uređaja piksel je najmanja fizička jedinica, odnosno različite vrste piksela, bitmapa, CSS itd.  Na Retina zaslonima, slike s višim rezolucijama (više piksela po kvadratnom inču) su obavezne.

Retina zaslon uređaja, prikazuje web stranice koja sadrže Retina Ready i  slike će se prikazati u višoj razlučivosti, oštrije, svjetlije i  življih boja. Stariji zasloni uređaja ne podržavaju Retina Ready i time prikazuju grafiku niske razlučivosti što rezultira lošom kvalitetom slike i ne doseže  potrebno optimalno iskustvo korisnika pregledom web stranica. Krajnji cilj Retina Ready je poboljšati korisničko iskustvo i napraviti kvalitetu zaslona gotovo u rangu s kvalitetom ispisa.

Ako imate web stranicu koja nije Retina Ready, ne brinite, vaše web dizajner može vam pomoći da na web stranici nadogradite svoje grafike i slike sadržaja. Postoje mnoge tehnike i alati dostupni za to (ovisno o vašoj strukturi web stranice, vrstama slika i opcijama preglednika). Web dizajner izabrat će najbolje opcije za vaše web stranice.

Ako trenutno razmišljate o izradi nove web stranice, onda vam preporučujem da Retinu Ready podebljate na svom popisu zahtjeva.