Blog

Sve o web stranicama Domidona IT

Što je i kako napraviti blog?

Blog (skraćeno od Weblog) predstavlja nekavu osobnu ili poslovnu web stranicu. Uglavnom glavni sadržaj nekog bloga su razni tekstovi , slike, multimedija i slično na tematiku koja zanima osobu koja je napisla ablog.

Kako napraviti blogU zadnje vrijeme veliku popularnost ima Vblog. Jednia njihova razlika je ta što je blog pisani sadržaj, a vblog je vizualni zapis nekakvog texta. Blogovi poznatih osoba ili blogovi osoba koji pišu interesantne tekstove imaju i dosta pratitelja, koji redovito komentiraju sadržaje blogova.

Kako napraviti blog?

U današnje vrijeme blog se sve više koristi i u komercijalne svrhe.

U cijeloj priči jako je bitno što vlasnik bloga ne mora poznavati html, php ili neki drugi programski jezik da bi  mogao pisati blog. Trenutno je na internetu ponuđeno mnogo besplatnih, gotovih, blog servisa i korisniku je dovoljno samo osnovno poznavanje rada na računalu i korištenju interneta

Neki od poznatijih gotovih  i besplatnih blog servisa su:

         WordPress
         Blogger
         Tumblr
         Medium
         Svbtle
         Quora
         Postach.io
         Google+
         Facebook Notes
         SETT
         Ghost
         Squarespace
         Typepad
         Posthaven
         LinkedIn Influencers
         The fallen heroes


Svaki od blogova korisniku nudi razne mogućnosti. Arhivu vijesti, kategorije, tagove ...

Što su tagovi
Tagovi predstavljaju ključne riječi koje pomažu blogu da se bolje rangira na pretraživačima. Također služi kao filter sadržaja određenog bloga.
Primjer; pišete blogove o ljepoti. Napisali ste blog o kremama za lice i kao tagove stavite "krema za lice". Na svakom URL-u bloga nalazi se dio gdje se vide ti tagovi. Nakon što posjetitelj klikne na neki tag, u ovom slučaju, "krema za lice", blog aplikacija izlista sve članke (blogove) na koje je korisnik stavio tag "krema za lice".
Obično, na vrhu ili dnu svakog članka piše ime ili pseudonim osobe koja je napisala blog, datum kada je blog postavljen ili ažuriran, kategorije u koji je blog postavljen, linkovi/ikone za dijeljenje po društvenim mrežama i slično. U većini slučajeva, na dnu svakog članka  nalaze se polja u koja posjetitelji mogu postavljati komentare na članak i iznositi svoja mišljenja o temi članka. Naravno, sve te funkcije mogu biti isključene u konfiguraciji blog servisa, Npr, posjetiteljima se može dopustiti ili ne dopustiti  postavljanje komentara, ili se postavljeni komentar prije objave prvo treba odobriti od vlasnika bloga.

Novije verzije blog servisa nude mogućnost promjene vizualnog izgleda bloga. Neki blog servisi imaju čak i segment  gdje uz poznavanje html/css možete redizajnirati blog stranicu po svojoj potrebi.

Ugodno "bloganje"{jcomments on}

 

Vlasnik ove web stranice je DOMIDONA informacijske tehnologije d.o.o.