RUŽAN WEB DIZAJN – 2. dio

4. Slika u pozadini
Ponekad dizajner po svojoj volji ili volji vlasnika web stranice u pozadinu stavlja sliku. Međutim, zna se desiti da ne pridodaje previše pažnje  koliko će biti čitljiv tekst na toj stranici. Prilikom postavljanja pozadinske slike treba voditi računa da se ispod teksta ukomponira  neutralna pozadina koja će ga učiniti čitljivim, a opet neće u potpunosti ugroziti pozadinsku sliku.

Ružan web dizajn - istina ili mit

5. Kada se sve ističe - ništa se ne ističe
Još jedna primamljiva  tehnika za početnike je da previše koriste naglašavanje.
Dio teksta podebljaju, drugi podcrtaju, treći naprave italic font, nadalje bojaju slova raznim bojama.
Sve je to u redu i može se koristiti, ali vrlo distancirano.

6. Treperenje teksta
Baš kao i treperenje slike, treperenje tekst treba izbjegavati pod svaku cijenu. U stvari, neki preglednici ne podržavaju tren elementa.. Poveći bljeskajući tekst  gotovo je nemoguće pročitati. A ako se kombinira  treptajuća pozadina ili slika, sa treptajućim tekstom, vaša stranica bit će na vrhu najzastrašujućih


7. Popisi Linkovi
Popisi su važni u web dizajnu i uglavnom su to linkovi. Ali stranice koje su jednostavno duge liste linkove bez ikakvog objašnjenja teksta ili slika, u stvari su dosadne. Sadržaj stranice je samo povezivanje putem linkova i ne sadrži poticaj da bilo tko klikne na neki od njih. Osim toga, stranice koje imaju stranice kao što je ova, neželjene su za većinu tražilica.

8. Previše slike
Osim ako se ne nalaze u  foto galeriji, previše besmislenih slika izgleda ružno. Slike bi trebalo koristiti za ukrašavanje,a ne da dominiraju stranicom i stvaraju neukusno šarenilo.

 
9. Ogromane slike
Ogromne slike usporavaju web stranice!
Svaka slika koja se stavlja na web stranicu treba biti što „lakša“. Odnosno, nije potrebno da njezina kvaliteta bude u visokoj rezoluciji. To je potrebno za kvalitetan ispis, ali ne i za web stranicu gdje će je posjetitelji uglavnom samo gledadi.
Optimizirajte i prilagodite svoje slike za web stranicu. Time će se web stranica puno brže učitavati i posjetiteljima će omogućiti brže preuzimanje.

10. Zvuk
Samo nemojte to učiniti.

Surfajući po webu, posjetitelji često slušaju svoju glazbu ili jednostavno uživaju u tišini. Ukoliko otvore web stranicu koja ima integriranu muziku i pokreće se autoplay, vaši posjetitelji mogu se razljutiti, jer im remeti njihovu atmosferu.
Ako baš morate postaviti muziku, uz nju postavite i kontrole gdje posjetitelj može samostalo, po svojoj želji pokrenuti ili zaustaviti zvuk.   

11. Kombinacija skoro svega navedenog

Nadam se da na takvu stranicu neću nikada naletjeti. A da li postoji? Vjerojatno da …