RUŽAN WEB DIZAJN – 1. dio

  • VRIJEME ČITANJA: 5 MINUTA

Kod nekih web stranica često se dešava da posjetitelji koji jednom dođu na njih, nikada se više vrate. Ponekad to ima veze sa sadržajem, a ponekad sa dizajnom stranice. U ovom blogu osvrnut ću se isključivo na dizajn stranice. Znači, sadržaj i ne treba biti tako loš, može čak biti i zanimljiv, ali zbog odbojnog dizajna, posjetiteljima se neda trpiti iritiranje te odluče napustiti web stranicu i informacije potražiti na drugoj, ugodnijoj stranici.

Iritantnim i ružnim dizajnom možete postići kontra efekt u nuđenju svojih proizvoda i usluga te time, protiv sebe, nesvjesno voditi antireklamnu kampanju. Vaša konkurencija sa lijepim dizajnom web stranice bit će vam zahvalna i nadat će se da vam nitko od posjetitelja još dugo neće otvoreno reći da vam je dizajn web stranica jadan i da odmah steknu dojam da i vaši proizvodi ili usluge spadaju u nižu klasu. Također vam se može desiti da vaša web stranica dospije na list „najružnije web stranice na internetu“ i postane predmet sprdnje i podsmjehivanja.

Dizajn vaše web stranice treba posjetitelju pružiti ugodno surfanje te ga zadržati što duže na stranici i potaknuti na eventualan ponovni posjet u skorije vrijeme.

Da se takve stvari nikad ne bi desile, nabrojat ću nekoliko stvari na koje morate obratiti pozornost i izbjegavati ih kod dizajna web stranice.

Web dizajn prilagođen vama

1. Razne animacije – magnet za privlačenje pažnje
Naše oči privlače pokreti, ali samo zato jer privlače pozornost ne znači da su i dobar dizajn.
Flash animacije i animirane GIF sličice mogu biti zabavne i lijepe, ali one mogu biti dosta loše napravljene. Ponekad su i lijepe, ali jednostavno se ne uklapaju u ostatak dizajna na  web stranici. Od svega mi je najgore kada otvorim web stranicu, a kad ono, sto bljeskalica kričavih boja sa šljokicama, trepere, trče, kotrljaju se, skaču.. , a sadržaj nema veze niti sa jednom od njih. Takvu stranicu najradije što prije zatvorim, dok mi još koje od tih „stvorenja“ nije iskočilo kroz monitor i pozvalo ostatak družine. Odmah nazad na Google .. koji mir.

Ponekad  na vašoj stranici protiv vaše volje može iskočiti iritirajuća animacija. To se može desiti ako na stranici nudite uslugu oglašavanja, odnosno ustupate prostor za oglašavanje. Ipak smatram da su posjetitelji naviknuli na ove vrste animacija i da im duži posjet vašoj web stranici neće zadati migrenu.

2. Tamna pozadina sa svjetlim tekstom

Ne bih vam preporučila  upuštanje u izradu web stranice sa tamnom pozadinom  i  svjetlim tekstom, osim ako niste profesionalni dizajner. To je vrlo teško učiniti da dobro izgleda.
Efekt takve stranice može biti loš dizajn i teže čitljiva stranica. Također  možete nekoga i jako razljutiti, ako pokušava isprintati sadržaj stranice sa tamnom pozadinom. U nekim slučajevima može se desiti da se printa i tamna pozadina te korisnik potroši cijeli toner na ispis jedne stranice. :-/

Ipak, pored svega napisanog, mi radimo takve web stranice i ponosni smo, jer smo uspjeli postići dobar feedback.

3. Tamna na tamnom
Ovakve stranice, međutim, nikada ne radimo, niti ćemo ih ikada raditi.
Tamni tekst na tamnoj pozadini  slabog je kontrasta i  dovodi do frustracija.

Svi problemi gore navedeni sa tamnim pozadinama i dalje vrijede, ali kad to još začinite sa tamnim tekstom, dodaje se još jedna dosadna značajka – nečitljivost.

Ako nema puno razlike između teksta i pozadine vaši čitatelji neće se truditi to shvatiti te će vrlo brzo napustiti stranicu. Najradije i ja odmah napuštam takve stranice, ali me ponekad moja upornost natjera da ipak pročitam koju rečenicu ako se radi o rijetkoj temi na webu, onda, da bi si olakšala napor kod čitanja, selektiram tekst i time bar dobijem svijetla slova i kakav-takav kontrast. 

Krećete u izradu web stranice, SEO optimizaciju ili digitalni marketing?
Obratite se profesionalcima