Razlika između statičke i dinamičke web stranice

Razlika između statičke i dinamičke web stranice

  • VRIJEME ČITANJA: 8 MINUTA

Ako izrađujete vlastitu web stranicu, odabir statične ili dinamičke web stranice jedna je od prvih važnih odluka koje ćete morati donijeti jer će to odrediti kako će vaše web stranice biti pohranjene i isporučene posjetiteljima u njihovim preglednicima.

Kako bismo vam pomogli razumjeti razliku, analizirajmo što znači da web stranica bude statična ili dinamična te raspravimo prednosti i nedostatke svakog pristupa. Konačno, podijelit ćemo neke primjere popularnih dinamičkih web-mjesta kako bismo vam dali bolji uvid u to one mogu učiniti.

Osnovna razlika između statičnih i dinamičkih web stranica je u tome što se statična web stranica pojavljuje isto za svakog korisnika koji im pristupa i mijenja se samo kada programer izmijeni izvorne datoteke, dok dinamičke web stranice mogu prezentirati različite informacije različitim posjetiteljima.

Bez obzira koliko se čini da je web stranica složena, u svojoj srži web stranica je samo HTML datoteka prikazana u web pregledniku. Kada posjetite web stranicu, vaš preglednik šalje zahtjev web hostingu na kojem se nalazi ražena stranica, a poslužitelj odgovara slanjem HTML datoteke (zajedno s nekim drugim povezanim datotekama). Vaš preglednik obrađuje ovu HTML datoteku i prikazuje vam je kao stranicu.

U konačnici, i statične i dinamičke web stranice generiraju HTML datoteke, ali ono što web stranicu čini "statičnom" u odnosu na "dinamičku" ovisi o tome kako poslužitelj kreira ovu HTML datoteku prije nego što vam je pošalje. Da bismo razumjeli razliku, prvo otkrijmo kako statične web stranice rade.

Što je statična web stranica?

Statičko web mjesto sastoji se od fiksnog broja unaprijed izgrađenih datoteka pohranjenih na web poslužitelju. Te su datoteke napisane u HTML-u, CSS-u i JavaScript-u, koji se nazivaju jezicima na strani klijenta jer se izvršavaju u korisnikovom web-pregledniku. Kada korisnik zatraži stranicu od poslužitelja s URL-om, poslužitelj vraća HTML datoteku koja je navedena u URL-u i sve prateće CSS i/ili JavaScript datoteke.

Tijekom ove razmjene, web-poslužitelj ne mijenja datoteke prije nego što se isporuče korisniku, tako da će web stranica izgledati potpuno isto svima koji to zatraže. Sadržaj je "statičan" - jedini način da promijenite izgled web stranice je ručna promjena sadržaja datoteka.

To ne znači da statične web stranice ne mogu biti interaktivne ili privlačne. I dalje mogu imati veze i gumbe na koje se može kliknuti , slike i video, CTA-ove, obrasce, digitalna preuzimanja i animacije koje pokreće CSS ili JavaScript. Uz dovoljno vještine, čak možete postići da statična web stranica izgleda prilično lijepo. Ali, statična stranica uvijek će svima izgledati isto.

Uobičajeni primjeri statičnih web-mjesta uključuju web-mjesta za životopis, s portfeljem,  s brošurama, jednokratne odredišne ​​stranice i druge informativne stranice ili samo za čitanje. Te su web stranice male (tri do četiri stranice ili manje), ograničenog sadržaja i ne zahtijevaju personalizirani sadržaj ili česta ažuriranja.

Prednosti statične web stranice
Većina prednosti statičnih web stranica proizlazi iz njihove jednostavnosti. Statičke stranice najlakše je izgraditi i održavati od nule. Ako želite brzo i jeftino pokrenuti osnovnu web stranicu, statične stranice su dobra opcija. Uz poznavanje HTML-a i CSS-a, možete napraviti pristojan kod bez previše truda ili troškova.

Statička također su brža od dinamičkih na strani korisnika. To je zato što su stranice na statičnim web stranicama već izgrađene i zahtijevaju minimalnu pozadinsku obradu. Poslužitelj samo treba dohvatiti tražene datoteke i dostaviti ih klijentu. Statičke web stranice također se lakše spremaju u predmemoriju zbog nedostatka varijacija u sadržaju. Brzina web stranice, koja se također naziva izvedba web stranice, ključna je za pozitivno korisničko iskustvo i također utječe na rangiranje u tražilici.

Nedostaci statične web stranice
Kao što vjerojatno možete pretpostaviti, statična web stranica u mnogim slučajevima nije najbolja opcija. Najočigledniji problem je skalabilnost: svaki put kada želite ažurirati sadržaj na cijelom web-mjestu, kao što je promjena zaglavlja stranica, morat ćete izmijeniti svaku pojedinačnu HTML datoteku. Osim toga, kad god želite dodati novu stranicu, morat ćete ručno izraditi novu HTML datoteku. Za velike web stranice to jednostavno nije praktično.

Još jedan nedostatak statičnih web stranica je nedostatak personalizacije. Ako ne možete prilagoditi sadržaj posjetiteljima, možda ćete propustiti priliku stvoriti zanimljivije iskustvo za posjetitelje. Naravno, statična stranica može prikazati informacije o vašoj tvrtki, ali što ako posjetiteljima možete prikazati različite informacije na temelju, recimo, njihove lokacije? Za to vam je potrebna dinamična stranica.

Konačno, postoje mnoge vrste web stranica koje jednostavno nije moguće statički izgraditi. Na primjer, web-mjesta za e-trgovinu obično dopuštaju korisnicima da dodaju proizvode u svoje košarice i naplate, funkcije koje ne možete učiniti sa statičnom web stranicom osim ako se ne oslanjate na alate treće strane.

Iz tih razloga većina web-mjesta koje danas koristite izrađuje se dinamički.

Što je dinamična web stranica?

Za razliku od statične web stranice koja svim posjetiteljima prikazuje isti sadržaj u istom formatu, dinamička web stranica prikazuje različite informacije različitim posjetiteljima. Sadržaj koji posjetitelj vidi može se odrediti prema nekoliko čimbenika, kao što su njihova lokacija, lokalno vrijeme, postavke i preferencije i/ili radnje koje poduzimaju na web-mjestu (npr. kupovne navike), što čini prilagođenijim i interaktivnijim iskustvo .

Kako bi se postigla veća fleksibilnost na prednjem dijelu, dinamičke web stranice zahtijevaju veću složenost na stražnjoj strani. Ove web stranice ne pohranjuju svaku stranicu kao vlastitu HTML datoteku. Umjesto toga, web poslužitelji grade stranice "on-the-fly" - kada korisnik zatraži stranicu, poslužitelj izvlači informacije iz jedne ili više baza podataka i konstruira HTML datoteku prilagođenu klijentu. Nakon što je stranica izgrađena, HTML datoteka se šalje natrag u korisnikov preglednik.

Za izradu stranica na stražnjoj strani, dinamičke web stranice koriste skriptne jezike na strani poslužitelja kao što su PHP, Python, Ruby ili JavaScript na strani poslužitelja, uz jezike na strani klijenta (HTML, CSS i JavaScript). Ovisno o količini podataka koji se povlače za izradu stranice, ovaj proces može postati prilično složen. Međutim, korisnik ne vidi ništa od ovog procesa – vide samo web stranicu učitanu u preglednik, isto kao i sa statičnim stranicama.

Ovih dana većina web stranica koje koristite koristi barem neke dinamičke prakse. Internetske trgovine, web-mjesta društvenih medija, web-mjesta za članstvo, web-mjesta s vijestima, web-mjesta za objavljivanje, blogovi i web-aplikacije u određenoj se mjeri oslanjaju na dinamički sadržaj.

Na primjer, razmislite o web-mjestu za e-trgovinu čija početna stranica preporučuje proizvode na temelju onoga što misle da biste željeli kupiti. To znači da će svaki posjetitelj vidjeti malo drugačiju početnu stranicu. Naravno, ne bi imalo smisla tvrdo kodirati stranicu za svaku osobu i pohraniti je na poslužitelj. Umjesto toga, kod na strani poslužitelja radi na određivanju sadržaja koji biste trebali vidjeti, preuzimanju tog sadržaja iz različitih baza podataka i stvaranju stranice od njega.

Drugi slučajevi upotrebe za dinamički sadržaj uključuju promjenu jezika stranice na temelju korisnikove lokacije ili postavki, prikaz korisnikovih prethodnih narudžbi s vaše web-lokacije nakon što su se prijavili i utvrđivanje određenog sadržaja na vašoj web-lokaciji prema statusu članstva korisnika.

Prednosti dinamičke web stranice
Već smo se dotaknuli primarne prednosti dinamičnih web-mjesta: one vam omogućuju da prilagodite sadržaj svoje web stranice svakom posjetitelju, što znači zanimljivije korisničko iskustvo koje rezultira većim brojem konverzija i kupnji.

Osim personalizacije, skriptiranje na strani poslužitelja vrlo je moćno i otključava bezbroj mogućnosti za funkcionalnost. Dinamički kod nam omogućuje izradu web aplikacija, SaaS softvera i bogatih vizualnih iskustava koja jednostavno nisu moguća sa statičnim pristupom.

Također je puno lakše napraviti ažuriranja na cijeloj web stranici na dinamičkim web stranicama. Administratori mogu brzo i jednostavno napraviti sveobuhvatne promjene na svojoj web stranici, umjesto da ažuriraju izvorni kod za svaku HTML datoteku. Na web stranicama koje često ažuriraju sadržaj i izgled kako bi išle ukorak sa svojim industrijama i to je, u današnje vrijeme, nužno.

Konačno, dinamičke web stranice su skalabilnije od statičkih, budući da poslužitelj ne pohranjuje fiksni broj stranica. Umjesto toga, poslužitelj konstruira stranicu kada je to potrebno.

Nedostaci dinamičke web stranice
Budući da su dinamičke web stranice složenije od statičnih web-mjesta, zahtijevaju mnogo više vremena, truda i znanja za izradu od nule. Ako nemate tehničku stručnost za izgradnju i održavanje dinamične web stranice, možete uložiti u razvojnog tima ili razvojnog tima.

Alternativno, možete koristiti alat za izradu web stranica ili sustav za upravljanje sadržajem (CMS) za rješavanje tehničke strane stvari, tako da se možete više usredotočiti na sadržaj i dizajn svoje stranice. Na primjer, Joomla i Wordpress radi dinamički izgrađujući svoje stranice koristeći jezik na strani poslužitelja PHP.

Još jedan kompromis korištenja dinamičke web stranice je potencijalni pad izvedbe. Dinamičke web stranice rade više obrade na stražnjoj strani kako bi isporučile stranice posjetiteljima, što može utjecati na vrijeme učitavanja. Postoje načini za optimizaciju brzine vaše web stranice , a softver za izradu web stranica poboljšan je u ovom području. Ipak, brzina je svakako nešto što treba imati na umu kada upravljate dinamičkom web-lokacijom, budući da kašnjenja od djelića sekunde mogu uzrokovati veće stope napuštanja početne stranice.

Krećete u izradu web stranice, SEO optimizaciju ili digitalni marketing?
Obratite se profesionalcima