Zaštita na internetu, privatnost prilikom pretraživanja

Zaštita na internetu, privatnost prilikom pretraživanja

Znate li da veliki broj pretraživača kao što su Google, Bing, Yahoo i ostli manje poznati bilježe vaše radnje prilikom korištenja njihovih usluga?
Što to znači? Znači, da svi ti pretraživači prate i spremaju vaše pretrage te sa tim prikupljenim rezultatima i njihovom analizom, slijedeći put vam mogu ponuditi rezultate, reklame i ostalo kao vaše idealno rješenje u vašim pretragama.

Naravno, ovaj način, na prvi pogled izgleda odličan i dobronamjeran. Tražite neki pojam, a Google (spomenut namjerno jer je u tom segmentu "najbolji") ponudi baš ono što ste tražili. Korisnici uglavnom zadovoljni, Google još više. No međutim, malo detaljnijom analizom, može se doći do zaključka da nije baš dobar.

Samim načinom spremanja vaših aktivnosti prilikom korištenja njihovih servisa, Google sprema vašu privatnost. Googleu je ovo način kojim se približava kranjim korisnicima, a s druge strane krajnji je korisnik zadovoljan, jer je u par klikova našao pojam, uslugu i slično. U cijeloj priči, najveću dobit ima Google, jer prema načinima pretraživanja gura svoje oglase (adwords) za koje on misli da bi Vas mogli interesirati. Vi klikate na njih i svakim od tih klikova Google-u donosite zaradu.

Ako Vas smeta da Google i ostali istražuju vašu privatnost, postoji nekoliko načina da se zaštitite. Jedan od najjednostavnijih načina je da koristite pretraživače koji ne spremaju podatke (tako se barem priča) kao što su https://duckduckgo.com ili http://www.ask.com. Kao što se primijetili duckduckgo koristi https (SSL certifikat), za sigurnu vezu prema pretraživaču.


DuckDuckGo-sigurnost-na-internetu

DuckDuckGo također u ponudi ima sve opcije koje nude i ostali pretraživači (pretragu slika, videa, blogova, itd.), ali prilikom pretraživanja ne prati i ne sprema vaše kretanje na internetu. Velika prednost je što ne zadire u vašu privatnost, ali sa druge strane ima nedostatak što ne ponudi najrelevantnije podatke "baš one koje ste vi tražili". Ili kako bi rekli u Googleu „personalizirana pretraga“.

DuckDuckGo može se vrlo lako postaviti kao početna stranica u Firefox, Safari, Chrome i ostalim pretraživačima. To je jedan od načina kako se riješiti konstante nazočnosti i kontrole Googlea i nastaviti donekle privatno surfati internetom.

DuckDuckGo je osnovana 2008 i osnivač je Gabriel Weinberg. Inače, za one koje zanima pisan je u Perl i JavaScript. link je https://duckduckgo.com/ i Tor: 3g2upl4pq6kufc4m.onion