Najbolji format slike za web – 3 brza SEO savjeta i 3 besplatna alata za optimizaciju slika

  • VRIJEME ČITANJA: 6 MINUTA
  • Najbolji format slike za web stranice
  • Kako zaustaviti gubitak prometa zbog dugog vremena učitavanja
  • Postanite vidljiviji u pretraživanju slika

Mi u Domidona IT timu dobivamo puno pitanja o slikama, vremenu učitavanja i tome koliko velika slika treba biti da bi se dobro ponašala na webu. Evo naših preporuka:

3 brza SEO savjeta za format slike za web stranicu

1. Webp je najbolji format za web.

Ako su vam velike brzine učitavanja važne, odaberite WebP kao format slike za svoju web stranicu. JPG i PNG također su dobar izbor za web stranicu. Ako je vaš izbor između JPG ili PNG, koristite JPG za fotografije i PNG za logotipe. To je zato što je JPG bolje komprimiran i brže se učitava, dok će PNG zadržati više detalja i omogućuje prozirnu pozadinu. Pročitajte više o formatima logotipa . 

2. Komprimirajte slike za povećanje brzine web stranice

Duga vremenska ograničenja učitavanja za dolazni promet vaše web stranice. Jeste li znali da prosječni posjetitelj ostaje na odredišnoj stranici samo 4-8 sekundi prije nego što klikne? Teške slike neće imati dovoljno vremena za pravilno učitavanje, a kada budu spremne, vaš potencijalni kupac možda već nestaje.

Fotografije snimljene telefonom ili kupljene od foto agencija često se pohranjuju u najvišoj kvaliteti. To ih čini nepotrebno velikima za korištenje na web stranici i usporit će je. Optimizirajte svoju web stranicu i ubrzajte vrijeme učitavanja komprimiranjem ovih slika. Dobro pravilo je da nikada ne koristite slike veće od 1 MB. (Pronađite 3 besplatna alata za optimizaciju slika dalje u nastavku)

3. Poboljšajte rezultate pretraživanja pravilnim imenovanjem

Imenovanje slike moglo bi biti važnije nego što mislite, jer vas također čini vidljivim pri pretraživanju slika - usmjerava više prometa na vašu web-lokaciju. Jedna glavna ključna točka je imenovati svoje slike na način koji jasno opisuje što slika predstavlja. Još bolje ako naslov sadrži i vašu najbolju ključnu riječ. Izbjegavajte čudne znakove kao što su ”!”, ”?”, ”%”, ”#” ”å”, ”ä”, ”ö”, itd. Dobar naziv datoteke može se zvati otprilike ovako: “sony-televizor.jpg" ili "automobil-toyota.jpg"

 

3 besplatna alata za optimizaciju slika za komprimiranje vaših slika

1. TinyPNG

Najbolja stvar u vezi s TinyPNG-om, unatoč imenu, je to što može podnijeti i PNG i JPG. TinyPNG komprimira JGP-ove do 60% i PNG do 80% bez vizualnog gubitka kvalitete. Brz je prijenos slika iz vašeg preglednika i možete komprimirati do 20 slika u jednom potezu.

2. Squoosh

Squoosh je Googleova aplikacija s kojom je jednostavno i vizualno raditi. Prenesite svoju sliku i pogledajte kompresiju u stvarnom vremenu. Postoji mnogo različitih formata koje možete izabrati, uključujući WebP ;).

3. iLoveIMG

Ako također trebate urediti svoju sliku (kao što je rotiranje, izrezivanje, dodavanje vodenog žiga itd.), ovdje ćete dobiti sve dodatke.

 

* Izvor: https://httparchive.org/reports/page-weight

 

Sažetak:
Optimizirane slike skraćuju vrijeme učitavanja na vašoj web stranici - komprimirajte bez vidljivog gubitka kvalitete.
Poboljšajte rezultate pretraživanja opisnim imenovanjem svojih slika

Krećete u izradu web stranice, SEO optimizaciju ili digitalni marketing?
Obratite se profesionalcima