Najbolji antivrusni programi 2022

Preuzimanje antivirusnog softvera prvi je korak da ostanete zaštićeni na mreži. Ostaje najjača obrana od kibernetičkih kriminalaca koji žele razotkriti vaše internetske uređaje radi vlastite financijske dobiti.

Način na koji se virusi ponašaju i njihov krajnji cilj promijenili su se tijekom godina, ali općenito je svrha ista - ukrasti vaš novac. Prijetnje dolaze u mnogim oblicima, ali zlonamjerni softver, ransomware i trojanci općenito su dizajnirani da ili uzmu vaše podatke ili nanose dovoljno štete vašem sustavu da ćete platiti visoku cijenu da poništite učinke. A tu su i čisti prevaranti...

Ne pokušavamo vas uplašiti i, budući da ste došli na ovu stranicu, vjerojatno već imate poštenu ideju zašto je zaštita od virusa tako bitan alat. Srećom, najbolji antivirusni davatelji za 2022. kombiniraju vodonepropusnu zaštitu, dodatne značajke koje vas čuvaju od prijevara te su jednostavni za instalaciju i korištenje.

Najbolji antivirus za 2022

1. Bitdefender Antivirus

Bitdefender je uz Emsisoft na vrhu stabla kao Domidonov najbolji antivirusni program, pobjeđujući neku oštru konkurenciju i to ne tražeći previše u smislu troškova pretplate.

Pa što ga čini tako dobrim? Za početnike. sama količina značajki ugrađenih u Bitdefender je ozbiljno impresivna. Čak i ako se odlučite za početnu razinu proizvoda Bitdefender Antivirus Plus, dobivate Safepay zaštitu internetskog bankarstva, koja je u biti siguran preglednik i koji vas pokriva iz svih uglova. Tu je i upravitelj lozinki , skener ranjivosti i kvalitetan VPN s dnevnim ograničenjem od 200 MB.

Bitdefender je briljantno prilagođen korisniku, s uglađenim i dobro izbalansiranim sučeljem koje je jednako pogodno za potpune početnike u svijetu antivirusnih programa ili stručnjake koji žele podesiti stvari.

Tvrtka također nudi opsežnije pakete, s Bitdefender Internet Security koji pruža sve gore navedeno plus alate koji će vam pomoći da ubrzate vaše računalo i koji će vam pomoći pronaći svoje mobilne uređaje ako su izgubljeni ili ukradeni.

Kao vodeća ponuda, Bitdefender Total Security dolazi u kompletu s nizom alata za održavanje računala, plus podržava Android i iOS uređaje, kao i pokriva Windows i Mac strojeve - u osnovi, to je jedno rješenje za mrežne sigurnosne potrebe cijele vaše obitelji.

Na ovom mjestu pregleda prethodnih godina govorili bismo o tome kako Bitdefender nadmašuje ostale kada je u pitanju čista zaštita od virusa. Ove godine to nije baš tako, jer izvješće AV-Comparatives pokazuje manje točne rezultate nego inače. Uzimajući u obzir snagu Bitdefendera u prethodnim godinama, rado ćemo mu dati prednost u nedoumici za sada, ali ćemo ove godine budno pratiti rezultate neovisnog laboratorija kako bismo vidjeli hoće li se ta slika promijeniti.

Koju god verziju Bitdefendera odaberete, dobivate puno za svoj novac, osobito s Total Security ako imate puno različitih uređaja (ili obitelj koju treba zaštititi). Plus taj osjećaj sigurnosti da znate da vas štiti sveukupno najbolji antivirusni softver za 2022. godinu.

2. Norton AntiVirus

Norton AntiVirus Plus pouzdana je antivirusna softverska aplikacija sigurnosne tvrtke sada poznate kao NortonLifeLock. Glavna atrakcija ovdje je apsolutni niz značajki koje dobivate - čak i s početnim Antivirus Plus proizvodom - da ne spominjemo kvalitetu tih značajki.

Oni uključuju stvarno koristan inteligentni vatrozid, koji je od velike pomoći u smislu nadzora nad vašim sustavom, zajedno s nekim vrlo temeljitim mjerama zaštite preglednika kako biste bili sigurni na webu.

Tu su i dodaci koje inače ne dobivate s drugim antivirusnim aplikacijama, uključujući priloženi alat za sigurnosnu kopiju u oblaku koji nudi 2 GB online pohrane (i vrlo je jednostavan za korištenje, osiguravajući da je sigurnosno kopiranje jednostavno), i neko korisno održavanje računala komunalne usluge.

Središnja antivirusna obrana paketa je čvrsta, kao što smo otkrili u našem testiranju, a što je dokazano u nezavisnim testnim laboratorijima (iako s neznatno mješovitim rezultatima iz jednog od tih laboratorija). I u našem vlastitom testiranju ransomwarea, Norton je bio malo kratak u usporedbi s učinkovitijom zaštitom koju nudi Bitdefender.

Ako želite više, NortonLifeLock nudi niz paketa više razine. Norton 360 Standard dodaje neke zgodne dodatne bitove funkcionalnosti, uključujući integriranu potpunu VPN uslugu, više pohrane sigurnosnih kopija (10 GB) i nadzor tamnog weba (za neke zemlje, uključujući SAD i UK). Tu su i jake mobilne aplikacije za Android i iOS.

Međutim, ako je potrebna pokrivenost za više od jednog uređaja, morat ćete prijeći na Norton 360 Deluxe – to daje zaštitu za do pet uređaja, zajedno s još više prostora za sigurnosnu kopiju (50 GB) i dubinski sustav roditeljski nadzor. Dok 360 Premium to opet povećava na 75 GB sigurnosne kopije i 10 uređaja.

4. Emsisoft Antivirus

Uz Bitdefender Emsisoft je jedan od najkvalitenijij antivirusnih programa, samim time što je Emsisoft sklopio suradnju sa Bitdefenderom

Emsisoftovo super-čisto korisničko sučelje i snažna sigurnosna zaštita zaista su me impresionirali — u smislu otkrivanja zlonamjernog softvera i jednostavnosti korištenja, Emsisoft je proizvod vrhunske kvalitete.

Sviđa mi se značajka daljinskog upravljanja koja vam omogućuje skeniranje, podešavanje postavki, pregled analitike i upravljanje datotekama u karanteni s bilo kojeg mjesta gdje postoji internetska veza. Koristio sam ovu značajku za provjeru svog stolnog računala dok sam putovao u inozemstvo i razmišljam o nabavi Emsisofta za svoje roditelje kako bih mogao daljinski upravljati njihovom kibersigurnošću. Emsisoft također ima nekoliko jedinstvenih sigurnosnih značajki koje mu pomažu da se izdvoji od ostalih, kao što je Behavior Blocker za analizu sumnjivih datoteka i Emergency Kit za spašavanje teško kompromitiranog računala.

Emsisoft ima dva antivirusna mehanizma - prvi je vlasnički skener koji koristi prediktivne algoritme za označavanje potencijalno neželjenih programa (PUP) i sumnjivih datoteka, a drugi je Bitdefenderov nagrađivani anti-malware mehanizam. Ovaj antivirusni skener s dva motora je moćan

5. Trend Micro Antivirus

Trend Micro Antivirus+ Security nudi jednostavnu, ali učinkovitu zaštitu, s sučeljem jednostavnim za korištenje koje izlaže različite opcije na običnom engleskom bez pribjegavanja zbunjujućem žargonu.

Glavni neovisni testni laboratoriji ocjenjuju antivirusni mehanizam aplikacije vrlo visoko i postigao je izvrsne rezultate u nedavnim procjenama – uz malu napomenu da su neka testiranja otkrila da je podigao nekoliko više lažnih pozitivnih rezultata od vrhunske konkurencije. Međutim, u našem pregledu Trend Micro to nismo smatrali problematičnim , a štoviše, primijetili smo da je anti-ransomware zaštita Antivirus+ Security posebna snaga.

Još jedna jaka strana je činjenica da je ovaj antivirus trenutno najbolji kada je u pitanju blokiranje stranica za krađu identiteta (prema AV-Comparatives), a pruža odličnu zaštitu pri pregledavanju weba, uključujući Pay Guard kao sigurno okruženje za one poput internetskog bankarstva.

Slabe točke? Pa, performanse sustava utječu više od nekih konkurenata, a nema toliko opcija ili značajki kao neke od konkurencije – ovo je aplikacija više usmjerena na početnike, a ne na stručnjake. Međutim, vi, naravno, dobivate više funkcionalnosti sa sigurnosnim paketima više razine tvrtke Trend Micro.

Sljedeći proizvod, Trend Micro Internet Security, uključuje neke zanimljive dodatke, uključujući roditeljski nadzor i alate za zaštitu društvenih medija. Međutim, za većinu ljudi, isplatit će se potrošiti malo više na Trend Micro Maximum Security, koji pruža zaštitu za Mac i mobilne uređaje kao i Windows (plus dodaje upravitelj lozinki i siguran trezor datoteka).

6. Avast One

Dok je većina ažuriranja za 2022. na ovom popisu prilično površna, Avast je sve iscijepao i počeo iznova sa svojim najnovijim izdanjem – predstavlja Avast One .

Avast One preuzima pouzdani besplatni antivirusni program tvrtke (sada poznat kao Avast One Essential) i nadograđuje ga s dodatnim značajkama.

Bez obzira na to hoćete li se odlučiti besplatno ili nadograditi, softver je trenutno naklonjen nezavisnim laboratorijima za testiranje, rangirajući se na vrh gomile u stvarnim testovima zlonamjernog softvera i zadacima protiv krađe identiteta.

Također imate koristi od jednostavnog vatrozida, skeniranja kršenja podataka koje će vas upozoriti ako su provaljeni vaši mrežni računi i aplikacija za Windows, Mac, Android i iOS

Pa zašto se mučiti s plaćanjem za Avast One? Dodaje VPN iz starog glavnog HideMyAss- a s izdašnih 5 GB tjednog iznosa, alate za podešavanje, blokatore oglasa, zaštitu web kamere, blokiranje zlonamjernih URL-ova i... pa, ne puno više. Morali biste stvarno željeti da se jedan od tih specifičnih dodataka odvoji od svog novca, inače predlažemo da odete na potpunije opremljen paket za internetsku sigurnost ili se jednostavno držite besplatnog preuzimanja Essentiala.

7. Microsoft Defender

Vidjeli smo mnogo više razmišljanja koja su izašla 2021. koji sugeriraju da je vrijeme za plaćanje vašeg antivirusnog softvera na kraju. I dok se općenito ne slažemo s tim pojmom, Microsoft Defender je vjerojatno najbolji argument u njegovu korist.

To je zato što ako ste korisnik Windowsa, u vašem operativnom sustavu već postoji savršeno sposobna zaštita od virusa.

Microsoft Defender je solidan proizvod koji pruža sposobnu zaštitu srednjeg raspona - uglavnom bez da korisnici uopće ne znaju da je tu. Defender ima kontrolnu ploču, vlastite opcije skeniranja i tako dalje, ali ih nikada nećete ni vidjeti ako ne krenete tražiti.

U testiranju neovisnog laboratorija AV-Comparatives, Defender je prilično slap bang svrstao u sredinu od 17 testiranih pružatelja usluga. To znači da je bolji u zaštiti vašeg računala nego čak i neki plaćeni softver.

Osim čiste zaštite od virusa, ima puno dodatnih značajki kao što su višeslojni anti-ransomware, vatrozid, web kamera i zaštita privatnosti, web filtriranje, roditeljski nadzor i sigurnosna kopija.

Dakle, što vas sprječava da zaboravite ostalo i jednostavno pokrenete Defender? Pa, gore spomenute značajke su prilično osnovne i nisu na razini onih koje nudi većina gornjih sigurnosnih paketa. I vjerojatno se podrazumijeva da je Defender dostupan samo na računalima sa sustavom Windows – zaboravite zaštititi svoj Mac ili pametni telefon – a neke značajke dobro funkcioniraju samo ako koristite Edge kao preglednik.

8. Avira antivirusni program

Istina, Avira je vjerojatno najpoznatija po svojoj antivirusnoj opciji Avira Free (koja je među najboljima - pogledajte dalje dolje na ovoj stranici), ali njezine premium pakete ne treba njuškati - pogotovo ako uzmete u obzir nevjerojatnu cijenu koju sada možete platiti svoj Antivirus Pro paket.

To je naziv Avirinog antivirusnog programa za početnu razinu i uključuje sve što biste očekivali od moderne sigurnosne aplikacije: skeniranje u stvarnom vremenu za zlonamjerni softver, namjensku obranu od ransomwarea, značajku ažuriranja softvera koja radi vrlo dobro kako bi sve vaše aplikacije zadržale siguran, plus razni alati za privatnost, uključujući alat za uništavanje datoteka za dodatnu povjerljivost.

Sučelje je pametno, a različite značajke – uključujući besplatni (ali ograničen na 1 GB mjesečno) VPN – sada su bolje integrirane unutar korisničkog sučelja općenito.

Upozorenje je da su ocjene antivirusnog motora iz neovisnih testnih laboratorija u najboljem slučaju samo srednje – ali aplikacija pruža dovoljno pristojnu razinu zaštite.

Nadogradnja na Internet Security ili Prime plan dodaje dodatne značajke poput potpunog upravitelja lozinki i Pro verziju Software Updater-a (koja pruža automatska ažuriranja za vaše aplikacije), plus Prime vam daje neograničenu verziju korištenja VPN-a i podrške za mobilne aplikacije.

Međutim, za super jeftinu cijenu koju sada možete dobiti Antivirus Plus, ovo zasigurno predstavlja najbolju ponudu – zapravo jedva plaćate više nego za besplatnu verziju, što ovo čini ozbiljno primamljivim izborom.

9. McAfee antivirusni program

McAfee zauzima zanimljiv pristup sa svojim sigurnosnim rasponom, budući da su sve ponude varijante njegovog temeljnog proizvoda Total Protection, s glavnom razlikom što je više uređaja podržano na višim razinama. McAfee Total Protection Single Device je početni antivirusni proizvod, a kao što ime govori, pokriva jedan uređaj.

Dobra vijest ovdje uključuje hvale vrijedan otisak sustava, što znači da McAfee neće koristiti mnogo resursa vašeg računala. U ponudi je i mnoštvo značajki, posebno za osnovni proizvod, a čak i ako nisu sve najkvalitetnije, dobivate puno za svoj novac. To uključuje inteligentni vatrozid, integrirani ( pokreće TunnelBear ) VPN s neograničenim podacima, kvalitetan filtar neželjene pošte, siguran trezor datoteka i neke opcije za ubrzavanje računala.

Glavni kamen spoticanja ovdje je taj što sam antivirusni mehanizam nije najbolji – iako su neki rezultati neovisnih testnih laboratorija bolji od drugih – ali to mora biti nešto zabrinjavajuće. Tu je i činjenica da dobivate samo jedan uređaj zaštićen osnovnim paketom.

Ako želite pokrivenost antivirusnim softverom za više od jednog hardvera, morat ćete kupiti paket za više uređaja koji podržava do pet uređaja uključujući mobitele (plus pruža zaštitu od krađe identiteta, barem za korisnike u SAD-u). Zatim, tu je McAfee Total Protection Family koja povećava pretnju na 10 uređaja i dodatno učvršćuje potpuno razvijen sustav roditeljskog nadzora.

Potonje bi moglo biti primamljiv izbor za one s djecom kako bi se zaštitili na mreži, a s obzirom na McAfeeove tipične cijene – s tim da pretplate na više uređaja i obitelji nisu puno više od proizvoda za početnu razinu, nakon popusta – vjerojatno ćete najbolje otići za jedan od ovih planova više razine

10. Webroot SecureAnywhere AntiVirus

Gotovo svaki antivirusni alat tvrdi da je 'lagan', ali Webroot SecureAnywhere AntiVirus uz Emsisoft stvarno daje rezultate na ovom planu. Instalacija traje nekoliko sekundi, a koristi samo malu količinu prostora na disku – plus memorijski otisak aplikacije je jednako mali (manje od 2% veličine nekih internetskih sigurnosnih paketa), s definicijama virusa pohranjenim u oblaku.

S obzirom na to, još uvijek nema kompromisa u pogledu značajki, što Webroot čini još impresivnijim. Dobivate iznimno brza skeniranja virusa koja ne traju više od oko 20 sekundi, zajedno s pametnim 'firewall' sustavom za praćenje, točnim anti-phishingom u stvarnom vremenu, zaštitom od krađe identiteta i još mnogo toga.

SecureAnywhere AntiVirus nije rangiran od strane poznatih laboratorija za testiranje, osim za SE Labs, koji je u svom najnovijem izvješću o zaštiti od zlonamjernog softvera u kući ocijenio Webroot kao solidan u smislu zaštite od zlonamjernog softvera – iako nije baš u rangu s najboljom konkurencijom.

Dalje u rasponu Webroot, SecureAnywhere Internet Security Plus proširuje pokrivenost sa Windows i Mac računala na mobilne uređaje, također pružajući upravitelj lozinki (ljubaznošću LastPass -a) i pokrivajući do pet uređaja (umjesto tri).

A na vrhu stabla je Internet Security Complete koji uvodi automatski alat za sigurnosno kopiranje (s 25 GB sigurne pohrane u oblaku) i dodatne značajke privatnosti na mreži. Tu je i Family Pack verzija vodećeg paketa koja povećava pokrivenost uređaja na 10 komada hardvera i pruža 100 GB pohrane u oblaku.

SecureAnywhere AntiVirus vam zaista daje sve što trebate, iako je Internet Security Plus naš najbolji izbor za najzaokruženiji paket. I još jedna blagodat koju vrijedi imati na umu je Webroot-ovo dugotrajno 70-dnevno jamstvo povrata novca od 100% koji ulijeva povjerenje.

11. Sophos Home

Sophos Home Premium pokriva (do) impresivnih 10 uređaja (Windows i Mac računala). Dizajniran je za početnike na umu, što nije loše, iako stručnjaci mogu smatrati da je sučelje previše pojednostavljeno i biti razočarani što se nudi malo opcija ili niskorazinskih podešavanja.

Korisničko sučelje je također prilično nezgrapno na neki način – iako je to rečeno, konzola za upravljanje webom mogla bi biti izvrsna za one koji žele preuzeti kontrolu i upravljati uređajima svojih članova obitelji koji nisu tehnički upućeni.

Sophos pruža sposobnu zaštitu od virusa i dobro je prošao naše vlastite anti-ransomware testove. Za antivirusni softver u ponudi – i s obzirom na gornju granicu od 10 uređaja – Sophos Home Premium mogao bi poslužiti kao izvrsna vrijednost za one koji žele zaštititi više računala.

Samo imajte na umu da Sophos više ne nudi dugoročnu besplatnu verziju novim korisnicima. Vidjet ćete na web-mjestu da ga možete besplatno preuzeti, ali to je samo probna verzija, a ne besplatni antivirusni paket koji sve pjeva i pleše.

Koji je najbolji antivirus u 2022?

Testirali smo sva najveća imena u internetskoj sigurnosti, otkrili smo da je najbolji antivirusni softver u 2022. Emsisoft antivrus.

Riječ je o vrhunskom softveru - pokretanom od strane najboljeg Bitdefender's heuristic engine koji svojm kvalitetom, mogućnostima te cijenom daje najbolje za svoju cijenu.

Što radi antivirus? Kako funkcionira zaštita od virusa?

Antivirusna aplikacija sjedi na vašem uređaju poput psa čuvara, nadgleda cijeli sustav i njuši sve uljeze ( zlonamjerni softver ili nešto sumnjivo). Ukratko, nudi obranu u stvarnom vremenu od virusa ili drugih prijetnji, s kojima se, ako ih se otkrije, odmah rješava, sprječavajući ih da izvrše svoj destruktivni teret. Osim ove automatizirane zaštite, možete pokrenuti ručno skeniranje virusa kad god poželite.

Antivirusne aplikacije koriste takozvane "definicije" virusa za hvatanje uljeza. Zamislite ih kao otiske prstiju zlonamjernog softvera, a ako se uoči nešto što dolazi na vaš sustav i ima odgovarajući otisak prsta, antivirusni program kreće u akciju, stavljajući prekršitelja u karantenu. Kao drugu liniju obrane, antivirusni programi također koriste ono što se naziva 'heuristika' koja traži bilo koju datoteku ili proces koji pokazuje sumnjivo ponašanje – to omogućuje aplikaciji da potencijalno uhvati sve svježe napravljeni zlonamjerni softver koji još nije u njegovoj bazi podataka definicija.

Trebam li stvarno antivirusni program u 2022?

Kratki odgovor na ovo pitanje je da, stvarno biste trebali imati instaliranu antivirusnu aplikaciju.

Možda ste čuli argumente da, ako vrlo pazite gdje pregledavate web, i što preuzimate ili kliknete, bit ćete u redu – i to je u određenoj mjeri istina, ali mi stvarno ne bismo riskirali . Čak i poznate web stranice mogu povremeno biti žrtve zlonamjernog softvera koji se prodaje putem njihovih oglasa (drugim riječima, oglasnih mreža s kojima rade), na primjer, pa bez obzira na to koliko ste oprezni i tehnički potkovani, vrijedi imati antivirusnu aplikaciju kao rezervna obrana.

Dobra vijest je da su najbolji antivirusni proizvodi sve jeftiniji i jeftiniji za kupnju, a besplatni proizvodi sve učinkovitiji... samo pogledajte koliko dobro rangiramo Microsoft Defender ovih dana!

Je li besplatni antivirus dovoljan?
Odgovor na ovo nije jednostavan – to je pomalo 'da, ali ne' odgovor.

Dobar besplatni antivirus – poput onih koje preporučujemo na ovoj stranici u nastavku – savršeno je razumna opcija za zaštitu vašeg računala, a Microsoft Defender je sada najbolji što smo ga ikada vidjeli. To će dobro obaviti osnove obrane vašeg sustava, jer svaki renomirani dobavljač koristi isti mehanizam za zaštitu od virusa – središnju tehnologiju koja kontrolira uređaj i odbija zlonamjerni softver – kao i plaćeni proizvod.

Uz to, vrhunski antivirusni programi nude dodatne značajke iznad i izvan osnovnih. Robustan sustav roditeljskog nadzora mogao bi biti velika pobjeda za one s djecom, na primjer. Ili namjenski sloj zaštite protiv ransomwarea koji dolazi samo s plaćenim proizvodom mogao bi pomoći uhvatiti jednu od najstrašnijih infekcija i zaustaviti je na putu.

S obzirom na to koliko su jeftine neke vrhunske antivirusne aplikacije - osobito s raznim ponudama u ponudi - vrijedno je razmisliti o tome da krenete ovim putem kako biste dobili dodatne značajke koje bi vam mogle pružiti više mira.