Microsoft odustaje od Internet Explorera

 

O tome se priča već duže vrijeme, ali još nema nikakve službene  informacije.


O čemu se radi. Navodno će Microsoft  kao svoj osnovni pretraživač  pokrenuti novi projekt (čitaj; projekt je već pokrenut i u razvoju je) internet pretraživač, koji će vjerojatno u skoroj budućnosti zamijeniti postojeći Internet Explorer, a ime mu je Spartan.

Microsoft-Spartan

Najvjerojatnije je da se Microsoft browser želi riješiti oznake "loš browser", jer popularnost Internet Explorera godinama opada. Sa druge strane ima epitete spor-glomazan-neefikasan. Definitivno, složio bi se sa tom činjenicom, jer u samom procesu izrade web stranice, Domidona se susreće sa velikim problemima oko "usaglašavanja koda" koji će uredno raditi i na Internet Exporeru.

Microsoft projekt Spartan , definitivno bi trebao u tom segmentu poboljšati suradnju sa developerima, jer je to jedini način da pridobije pažnju korisnika interneta.

U  počecima je Microsoft  imao veliki tržišni udjel.  Bio je osnovni browser kada se instalirao Windows OS. No, sa vremenom se pojavila  velika i kvalitetna konkurencija sa kvalitetnim browserima (Google Chrome, Mozzilla Firefox, a u zadnje vrijeme Vivaldi). Te je to postao glavni uzrok zašto je  Microsoft Internet Explorer sve više gubio korisnike.

Nadalje, sa pojavom mobilnih platformi i njihovom uporabom, Microsoft definitivno gubi utakmicu i traži alternativu sa novim imenom. Nada se da će novo ime Spartan maknuti "ljagu" sa Microsoft internet browsera.

Prema pisanjima, novi Spartan trebao bi pokrivati sve vrste platformi, te samim time pokušati vratiti i "staru slavu" Microsoft browsera. Nadamo se da će Spartan biti dostojna konkurencija ostalim browserima.  Brži, jednostavniji i fleksibilniji nego što je bio Internet Explorer. Prema pisanji Microsofta, Internet Explorer 11 trebao bi biti zadnja inačica IE, no kao i sve ostale velike stvari treba čekati i službenu objavu. Nnakon nje, sigurno ćemo biti pametniji, a do onda ugodno i pametno surfanje.

Za više informacija vezanih uz projekt Spartan i Windows 10 možete pročitati ovdje http://blogs.windows.com/bloggingwindows/2015/01/21/the-next-generation-of-windows-windows-10/