Blog

Sve o web stranicama Domidona IT

Kako napraviti web stranicu

Kako napraviti web stranicu

Naravno, svatko može napraviti web stranicu, više ili manje uspješno.

Kako napraviti web stranicu

Vašu web stranicu možete napraviti na nekoliko načina:

  • Korištenjem gotovih CMS sustava kao što su Joomla, Wordpress ili Drupal
  • korištenjem samo HTML koda i CSS uz pomoć Dreamweaver, Quanta Plus ili Bluefish.
  • Naravno tu postoji još mnogo aplikacija za izradu web stranica ali mi smo nabrojali najkorištenije. Naravno ako ste poznavatelj php, jQuery, HTML, CSS .. možete sami izraditi cijelu stranicu što iziskuje puno više vremena tako da će mo se zadržati na ovih nekoliko najpoznatijih.

Odmah na početku htio bi napomenuti da ni jedan od ovih navedenih alata ne radi na principu "plug and play" . Kod upotrebe svakog od njih ipak je potrebno barem malo poznavanje tehnika web dizajna, a u nekim slučajevima i puno više, tako da je preporuka, ako radite stranicu za svoju tvrtku, obrt ili slično, što će predstavljati vašu tvrtku, prepustite posao izrade web stranice profesionalcima.

Što je CMS?

CMS (engl. Content management system) ili sustav za upravljanje sadržajem. To je WEB sustav koji omogućuje programska rješenja za upravljanje sadržajem. CMS je u većini slučajeva baziran na PHP, HTML , Jquery CSS i slično.

Više možete pročitati o tome na Wikipediji

Što je web hosting?

Da bi krenuli u proces izrade web stranice potrebno je zakupiti domenu i web hosting. Web hosting je prostor gdje se smještaju sve datoteke i dokumenti web stranice. Nalazi se na posebnim serverima koji mogu biti bilo gdje u svijetu.

Na primjer, vi ste iz Hrvatske i imate web stranicu na hrvatskom jeziku, a svi njeni podaci mogu biti smješteni na web hostingu u Australiji. Naravno, moguće je napraviti stranicu i na vašem osobnom računalu i nikada je ne premjestiti na Internet, ali to je besmisleno. Nitko je nikada ne bi vidio. Stoga, prva stvar koju trebate učiniti je pronaći web hosting.

Postoji nekoliko vrsta web hosting opcija koje možete odabrati:

- Besplatni Free web hosting
- Standardni web hosting
- Dedicated ili zajednički hosting
- Kolokacija

web hosting

Većina ljudi uzimaju besplatni web hosting bez previše razmišljanja, ali besplatni web hosting može imati dosta bitne nedostatke. Na primjer, nećete uvijek dobiti dovoljno prostora koliko vam treba, ili možda postoji bandwith ograničenje. Ponekad se ograničenja odnose na ono što se može staviti na besplatni hosting. Neki provideri, na primjer, ne dopuštaju komercijalne ili druge vrste sadržaja.
Vrlo je bitno prije postavljana svoje web stranice na free web hosting pročitati „uvjete korištenja“ . Korištenje besplatnih web hosting providera preporučujem za testiranje web stranice i za osobne web stranice, ali ne i za komercijalne web stranice preko kojih mislite zaraditi novac.
Za komercijalne web stranice predlažem da pronađete web hosting providera i zakupite hosting. Naravno, također je potrebno malo se više informirati kod koga zakupljujete web hosting i što time dobivate.
Domenu i web hosting možete zakupiti kod Domidona IT Web Hosting po vrlo povoljnim cijenama. Naši djelatnici će vam ponuditi najoptimalniji hosting paket.

Što je domena?

Ime domene je web adresa, URL koju posjetitelji mogu upisati u preglednik i doći do vaše web stranice. Neki primjeri imena domena su:

-domidona-it.hr
-oglasni-monitor.com
-croatia-tourism.eu

Da bi postavili web stranicu na hosting, ne trebate ime domene. URL do stranice može biti adresa besplatnog web hostinga, a u nastavku naziv koji izaberete ili vam se ponudi. Međutim, ime domene pruža dodatni branding za vaše web stranice i olakšava ljudima zapamtiti URL. No, imena domene se najčešće plaćaju, obično između 50,00 i 300,00 kuna godišnje. Iznimka je .hr domena koja može biti besplatna i naplatna. Besplatna domena može se dodijeliti tvrtki i glasiti kao ime tvrtke ili vrlo slično, dok .hr naplatna web domena košta oko 630,00 kuna godišnje i može se izabrati ime domene po vlastitom izboru.

Nabavite URL nazivom približnim kao vaša djelatnost, kako bi vas posjetitelji mogli lakše pronaći.

Također morate znati da .hr domenu, kao vlasnik obrta ili tvrtke, možete dobiti potpuno besplatno.

Kada ste zakupili domenu i hosting slijedeći korak je proces izrade web strance.
Za početak treba odabrati alat sa kojim će te početi izradu web stranice. U slučaju ako ste početnik najbolje je odabrati najjednostavniji alat što je u ovom slučaju Wordpress. Ako ste početnik sa tendencijom rasta prema naprednijim korisnikom, možda je odabir Joomle najbolji odabir.
Mi ćemo se zadržati kod Joomle.
Za početak potrebno je instalirati Joomlu. Ako ste zakupili web hosting kod Domidona IT onda sama instalacija neće biti nikakav problem. Sam proces instalacije CMS-a Joomla imate objašnjen u Instalacija sa Softaculous

Vlasnik ove web stranice je DOMIDONA informacijske tehnologije d.o.o.