Photoshop izrada web stranica

Photoshop, optimizacija slika za web stranicu

Surfajući po raznim web stranica, osobito po web shopovima, često nailazim na slike proizvoda koje se užasno sporo učitavaju. To me lagano živcira i nakon pregledanih nekoliko proizvoda, ipak odustajem i  odsurfam na tuđi web shop.

Photoshop cs6Optimizacija slika? Photoshop je rješenje

Uzroka tom problemu može biti više, od  brzine internetske veze, lošeg hostinga pa sve do „preteške slike“.  Danas ću se usredotočiti na problem „preteške slike“ i optimizacija slika.
U većini slučajeva, svjesni mogućnosti interneta u današnjem vremenu, odlučili ste  iskoristiti njegove prednosti i zatražili ste od tvrtke koja se bavi izradom web stranica da vam napravi funkcionalan web shop kojeg ćete kasnije moći sami održavati  i ažurirati.
Možda vam samostalno postavljenje slika proizvoda izgleda  vrlo jednostavno, jer mislite da možete jednostavno preuzeti slike sa digitalnog fotoaparata i spremiti ih na web stranicu  upravo onakve kakve ste ih snimili?
Da li ste upućeni  ili ne, morate znati da se na web stranice postavljaju slika sa što manje kilobajta, a megabajte odmah zaboravite.  
Zato, prije postavljanja vaše sljedeće slike proizvoda, razmislite o veličini datoteke, jer se vašim klijentima neće dati  čekati da se učitaju teške i trome slike i napustit će stranicu.
Zapamtite,  na mjestu gdje je brzina tražena, brzo učitavanje slika  i brzo učitavanje web stranica čuva vaše klijente.
Sa druge strane, vi ne želite prenijeti lošu i nejasna slika, jer bi vaše web stranice  izgledale neprofesionalno.
Rješenje je jednostavno  ... možete  pravilno optimizirati sve slike  prije učitavanja na web.

 

Da bi to učinili, morate uskladiti dobru ravnotežu između kvalitete slike i veličine datoteke.

Optimizacija slika i Photoshop

Otvorite sliku u Photoshop -u  i pogledajte je  u 100%-tnoj  veličini. To vam omogućuje vidjeti sliku u točnoj veličini  u kojoj  će biti prikazana na zaslonu računala kada je spremite za web.

Ilustracija Photoshop i optimizacija slika

Optimizacija slika

 U Photoshop -u možete urediti veličinu slike i to u par jednostavnih klikova. Izaberite Image – Image size. U ovoj opciji dovoljno je unijeti vrijednost samo u jednoj polje, po želji širinu ili visinu. Drugo polje će automatski proporcionalno povećati/smanjiti svoju vrijednost.
Preporučujem i nije potrebno da širina slike prelazi 1000 px, a visina 600 px. To govorim za najveće slike koje želite postaviti u web shop, galeriju itd.. Rezolucija također ne treba biti veća od 72 .
Kada ste ovim načinom postavili dimenzije,  kliknite na File i potom u izborniku izaberite Save for Web. Photoshop otvara novi prozor gdje vidite sliku u veličini kakvu ste postavili. U desnom panelu kod Formata izaberite JPEG te na polju Qualiti odaberite vrijednost kvalitete. Preporučujem oko 60. Na kraju spremite sliku.
Ovim načinom dobit ćete  veliku „laganu“ sliku pristojne kvalitete optimiziranu za web stranice.
Prije postavljanja  sljedeće slike na svoju web stranicu / web shop, slijedite ove korake u Photoshop. Posjetitelji vaše web stranice bit će vam zahvalni.

U slučaju ako Vam se cijeli proces čini kompliciran i nemate vremena niti alata, a treba Vam optimizacija slika slobodno nas kontaktirajte