Izrada web stranice: Kako nabolje odabrati?

  • VRIJEME ČITANJA: 3 MINUTE

 

Najveći problem klijenata je kako odabrati najbolju osobu za izradu web stranice o kojoj će ovisiti kompletan posao tvrtke i njena budućnost.

Kako odabrati?

Dobar odabir tvrtke ili osobe koja će odraditi sam posao izrade web stranice, jako je važna odluka. Dobra atraktivna web stranica može vrlo lako povećati promet neke tvrtke privlačeći buduće klijente, dok s druge strane loša internet stranica može djelovati odbojno i otjerati buduće klijente.

Vrste dizajnera i programera?

Mislim da ne postoji neka konkretna podjela, ali bi otprilike to izgledalo ovako.

    web dizajner     WEB dizajner - to je osoba koja je specijalizirana za vizualno rješenje vaše internet stranice. WEB dizajner određuje, uz vašu pomoć i profil tvrtke, sam dizajn vaše stranice. Prilagođava - optimizira grafiku / slike, usklađuje boje i pozicije sadržaja na web stranici...
Dosta često su web dizajneri  upoznati sa osnovama programiranja, tako da u startu mogu odraditi i dio posla za web programera. Definitivno ,prije odabira web dizajnera, odnosno tvrtke koja vam izrađuje web stranicu, bilo bi dobro pogledati prijašnje radove i njihovu kvalitetu te na temelju toga pokušati odrediti da li web dizajner ima ukusa i zna svoj posao.
Ukoliko se radi o nekoj dinamičkoj web stranici, stranici sa mogućnošću jednostavnog mijenjanja sadržaja od strane klijenta - CMS sustavu, obično se radi sa gotovim poznatim rješenjima  kao što su Joomla, WordPress itd. Odabir takvih sustava definitivno  je dobra odluka. Prvenstveno ako niste zadovoljnim sa trenutnom tvrtkom, lako možete naći drugu koja vam može nastaviti administrirati CMS sustav. Ali isto tako, kod odabira gotovih rješenja može nastati problem u slučaju ako ih loš web dizajner ne uspije  posložiti prema vašim zahtjevima.

Web programer
    Web programer – je osoba koja provodi sve tehničke zahtjeve potrebne za funkcioniranje web stranice. U slučaju ako web programeru ne leži web dizajn, možete se odlučiti za gotov template / uzorak te ga prilagoditi vašim potrebama. Naravno, ako je web programer  stručan u segmentu "prčkanja tuđeg koda".

    SEO web - je osoba koja se brine da  je vaša web stranica dobro optimizirana te da se ne kosi sa algoritmima pretraživača. Također je zadužena  za off-page optimizaciju, odnosno kreiranje kvalitetnih linkova prema vašoj stranici. Taj segment poboljšava  vašu poziciju na tražilicama. Morate biti jako oprezni sa ovim segmentom , jer "nestručno rukovanje" prema tražilicama može stvoriti negativan utjecaj, odnosno  totalno vas izbaciti sa svih rezultata pretraživanja. U tom slučaju i  najiskusniji SEO majstor se treba jako potruditi da sve vrati na svoje mjesto. Takav  posao ispravljanja će vas  puno skuplje koštati, nego da ste u startu odabrali pravu profesionalnu osobu / tvrtku za taj posao.
      Konzultant za internet marketing SMM -  je osoba koja usko surađuje sa SEO i odrađuje posao prezentiranja tvrtke na društvenim mrežama i ostalim web servisima... Uglavnom je to osoba koja će vam pomoći odrediti  marketing strategiju i pokušati privući što više potencijalnih klijenata na vašu web stranicu.

SEO tekstovi

SEO i SMM nude usluge pisanja SEO tekstova. To je jako važan segment, jer je jako bitno imati optimiziran tekst koji se neće agresivno  prezentirati prema tražilicama. A opet, sa druge strane, tekstovi moraju biti prilagođeni korisnicima, jer ipak su oni ti koji čitaju takve tekstove i preko njih skupljaju informacije.

Pisanje SEO tekstova definitivno prepustite stručnim osobama ili ga pišite samostalno, jer ipak vi najbolje poznajete svoje usluge/proizvode