Blog

Sve o web stranicama Domidona IT

Izrada web stranica cijena i ostalo

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Evo jedna tema za koju znam da neće biti baš najbolje prihvaćena, ali i to je stvarnost web developera, cijena izrade web stranice i njezina kvaliteta.

Cijena izrade web stranice i njezina kvaliteta

Web developeri, dosta često dobiju zahtjeve za izradom web stranice. U globalu, sadržajno su to zamolbe slične jedna drugoj,

molim vas ponudu izrade web stranice super dizajna, da moji posjetitelji budu "vauu" kada je vide

Naravno, tu ima još zahtjeva,

složite mi dobar tekst, inače se bavim "nuklearnom fizikom" i ako može par slikica. Mislim, ne tražim puno, par sitnica, znam da je to za vas mačji kašalj par, klikova mišem. E da, i još da sam barem na prvoj stranici pretraživača. Nije pretjerano hitno, ali ako može za nekih tjedan dana. Izrada web stranice cijena do 1000 kuna.

Dosta često, kada pošaljemo realnu ponudu sukladno zahtjevu klijenta, dobijemo odgovor da njegov prijatelj ili od kuma mali sa FER-a, to napravi u par dana i za puno manje manje novca. U redu, nemamo ništa protiv, ali dosta često se stranke isto tako vrate i traže neke promjene, jer nažalost susjed je na moru pa ne može napraviti promjenu.

Ma dao mi je susjed pristupne podatke od administracije, ali zaboravio sam kako se to radi, a stvarno mi je hitno

 

Mislim da sam stvorio sliku sa kakvim se sve stvarima susrećemo u svom radu. Naravno nisu svi klijenti takvi, ima i onih koji osim svog posla cijene i tuđi.

E, sada da ne ispada da nekoga omalovažavam ili vrijeđam i znam da ljudi nemaju predodžbu kako to funkcionira te koji trud je potreban da se izradi stranica, a da je korisnik zadovoljan.

Pokušati ću objasniti funkcioniranje izrade, da se vidi kako izgleda tih “par klikova” koji se traže od web dizajnera i developera pa sami ocijenite omjer cijene i kvalitete u izradi web stranice:

1. „... moji posjetitelji budu "vauu" kada je vide“.

Da bi se internet stranica dizajnirala, bez obzira na sve besplatne alate na webu, potrebno je izvjesno predznanje. Potrebno je poznavanje tipografije, boja, proporcija... i da ne nabrajam dalje. Potrebno je poznavanje rada web tehnologija. Nadalje, potrebno je znanje rada u nekom programu za grafičku obradu (Gimp, Photoshop ..).

Da bi se donekle čovjek upoznao sa radom navedenih alata i web tehnologija potrebno je i par godine, naravno, ako Vas to interesira i želite sa time raditi. Kao i sve ostalo, web tehnologije napreduju i razvijaju se, stoga je potrebno pratiti njihov razvoj i naučiti ih primjenjivati

2. „... htio bi biti na prvoj stranici Google-a"

Ovaj segment nije direktno vezan sa samim dizajnom web stranice, ali je vrlo povezan sa: maloprije navedenim alatima/web tehnologijama, poznavanjem SEO (optimizacije za pretraživače), znanju o marketingu SMM, poznavanju i praćenju društvenih mreža, praćenju web trendova... i naravno, aktivnim znanjem o trenutnom funkcioniranju algoritama za pretragu, tehnikama optimizacije i sl.

3. „Jeftino?“

Vrhunska web stranica, a jeftina?

Možemo uzeti jedan primjer. Krenete u dućan kupiti televizor. Želite kvalitetan i pouzdan televizor sa 4K tehnologijom, 127 incha, mogućnost brzog, bežičnog interneta ... ali da ne košta više od 2000 kn.

Mislite da je ovakav zahtjev realan? Isto ovo važi i za cijenu izrade web stranice.

4. „Samostalno uređivanje stranice“

Web developer zna kako je težak put od dobrog dizajna u Photoshop-u te pretakanje i oživljavanje istog kroz dinamičku stranicu. Potrebno je zadati dizajn, uskladiti dizajn i funkcionalnost. Bez obzira da li se koristi neko besplatno CMS rješenje (Joomla, Wordpress) definitivno je potrebno osnovno poznavanje -programskog jezika (recimo PHP), poznavanje strukture CMS-a, sposobnost pisanja novog ili nadopunjavanje postojećeg kod-a koji daje nove funkcionalnosti koje korisnik želi.

Potrebno vrijeme da se sve ovo nauči? Pa, recimo opet prosječno 3 godine, ukoliko ne govorimo o nekome tko brzo uči, zanima ga tematika i praktično koristi naučeno u stvarnim projektima.

5. „... nemam tekstove, a slike ako može sa Google-a“

Na zapadu postoji zanimanje stručnog naziva „Content creator“ – to je osoba koju se angažira za potrebe pisanja sadržaja. Web developer ne piše tekstove, web developer radi nešto sasvim drugo, "izrađuje kodove" da bi vaša stranica mogla funkcionirati. A što se tiče slika sa Google-a, postoji „Copyright“!

6. „Vrijeme izrade“

Svaka ozbiljna web stranica, uz najbolju volju i posvećenost isključivo tom jednom projektu i uz korištenje postojećih kod-ova traje ido 20 dana, naravno, pod uvjetom da su pripremljeni inicijalni materijali za stranicu i i da je usuglašen dizajn sa klijentom . Kod većih projekata ili kod nekompletiranog sadržaja, izrada se može protegnuti i do tri mjeseca.

Znači, ne govorim o izradi web aplikacija, već o izradi stranice za samostalno ažuriranje rađene sa nekom CMS platformom, sa izradom unikatnog uzorka i da se zadovolje svi važeći standardi. Napominjem, Domidona IT obično radi na nekoliko projekata istovremeno i na taj način kompeziramo relativno niske cijene na domaćem tržištu.

Ukoliko tražite kratke rokove izrade i posvećenost developera samo vama, onda, morate biti spremni takvu uslugu i platiti.

Zaključak

Mislite li da je neko uložio nekoliko godina u konstantno učenje i usavršavanje, te, potrošio nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci za izradu web stranice za "kikiriki"?

Naravno da ne, svako cijeni svoj posao najviše na svijetu, ali nemojte podcjenjivati tuđi. Ako mislite da je jednostavno, probajte, ali ako nije – prepustite profesionalcima i platite pošteno.

Vlasnik ove web stranice je DOMIDONA informacijske tehnologije d.o.o.