Blog

Sve o web stranicama Domidona IT

GIMP / Photoshop -Uklanjanje pozadine/background slike

Ovaj vodič će vas provesti kroz postupak uklanjanja pozadina slike korak po korak pomoću slobodnog programa GIMP ili plaćenog programa Photoshop.

Ovaj vodič pretpostavlja da koristite verziju sustava Windows, no koncept se jednako primjenjuje i na druge verzije GIMP-a i drugog softvera za uređivanje fotografija kao što je Photoshop.

Pretpostavka je da imate osnovno razumijevanje kako koristiti Gimp.

Postoji mnogo načina da se to postigne - metoda koju ćemo ovdje opisati koristi Fuzzy Select Tool - prilično brz i precizan postupak koji se lako može savladati (slika u nastavku je trajala oko 15 minuta da biste uklonili pozadinu).

Korak 1 - Odaberite pozadinu slike

Pomoću alata Fuzzy Select Tool odaberite dio slike koju želite ukloniti. Trebali biste imati "marching ants/marširajuće mrave" oko područja slike koju želite zadržati.

Fuzzy Select Tool


Odabrana pozadina

  • Izaberite veliku ravnu površinu u pozadini za početak.
  • Dodajte u pozadinu klikom na druge dijelove pozadine. Svakako promijenite način neizrazitog odabira na "Add to Current Selection", to možete učiniti iz opcija alata ili držite tipku Shift.
  • Nakon što odaberete većinu pozadine slike, možda ćete morati zumirati da biste ga ispravno završili. Smatram da zumiranje na 400% dobro funkcionira.
  • Najvjerojatnije ćete morati prilagoditi prag kao i vi da odaberete više ili manje osjetljiv.
  • Možda ćete odabrati neka područja koja ne bi trebala biti. To se lako može fiksirati mijenjanjem Fuzzy Select Mode na "Subtract from the Current Selection". To se može učiniti iz opcija alata ili držanjem tipke Ctrl.

 

Korak 2 - Dodajte prozirnost na sliku

Dodajte transparentnost na sliku pomoću Layer > Transparency >Add Alpha Channel. To olakšava dodavanje drugog pozadinskog sloja ili zalijepite odabir na drugu sliku.

 

Dodaj Alpha Channel

Dodaj Alpha Channel

 

Korak 3 - Izbriši pozadinu

Pritisnite tipku Delete da biste uklonili odabranu pozadinu.

 

Ako imate dodatnih upita ili nejasnoća, slobodno nas kontaktirajte

Vlasnik ove web stranice je DOMIDONA informacijske tehnologije d.o.o.