Web programer i dizajn web stranica

  • VRIJEME ČITANJA: 3 MINUTE

Dok aspekti zahvata mogu nalikovati poslu dizajnera, kod kodiranja se ipak radi o vrlo različitom poslu. Programer služi se programskim jezicima i gradi okosnicu internet stranice, obično iz temelja.

Web programiranje i dizajn web stranica

Najčešća skupina alata kojom se služi su HTML, JavaScript, jQuery i CSS. Developer se ne fokusira na stvaranje nečega da izgleda vizualno privlačno, nego mu je bitno da stranica bude funkcionalna sa čistim kodom. Otprilike tehnički to tako izgleda.
Smatra se da kod web programera više dominira lijeva polovica mozga, koja je racionalna i intelektualna. Logičko razmišljanje i tehničke sposobnosti bitne su vještine njihovog repertoara. Programeri mogu biti izučeni u različitim područjima kao što su računalne znanosti ili programiranje. Većina poslodavaca zahtijevat će portfolio tijekom procesa zapošljavanja.
Najbolji programeri su često perfekcionisti i teže ka savršenstvu.
Dizajn web stranica i web programiranjeDva posla, jedan cilj
Na kraju, i web dizajner i web programer zajedno rade prema jednom cilju - izrada web stranice ili aplikacije koja mami i privlači korisnike.
Da bi to postigli, veza između dizajna i programiranja mora biti čvrsta i usklađena. Stranica mora izgledati dobro i biti potpuno funkcionalna. Boje i slike trebaju odražavati brand tvrtke, a cjelokupan izgled poticati posjetitelje na daljnje akcije.
Definirane linije između dizajnera i programera sve se više približavaju i time gube početnu sliku tko je dizajner, a tko programer, s obzirom da se sve više dizajnera obučava za programiranje i sve više programera počinje pridodavati pozornost dizajnu. Iz toga proizlazi da će se u skorijoj budućnosti naslov na vrhu čitati dizajner / programer.
Radeći zajedno
 
Za programera i dizajnera jedan od najtežih zadataka koje trebaju izvršiti radeći zajedno, je da usklade komunikaciju na način da se međusobno razumiju. U oba područja postoji mnogo žargona, te se nerazumijevanjem istih teško može napraviti zajednički rad. Time treba pripaziti na riječi koje se biraju u komunikaciji. Međutim, kroz određeno razdoblje zajedničkog rada, doći će do uhodanosti u poslu i ti problemi će nestati.
Evo nekoliko savjeta za premošćivanje komunikacijskog jaza:
 
Izbjegavajte žargon.
 
Nemojte objašnjavati, nego pokažite klijentima ili kolegama kako bi stvari trebale izgledati. Ako na sastancima nešto ne znate objasniti, donesite radnu skicu ili primjer.
 
Budite otvoreni za ideje. Dizajneri bi trebali pozorno saslušati dizajnerske koncepte od developera, a programeri bi trebali biti otvoreni za korisničko iskustvo i ideje od dizajnera.
 
Saznajte više o kako se obavlja drugi dio procesa stvaranja weba. Čitajte o stvarima o kojima ne znate mnogo i postavljajte pitanja.