Osoba za web dizajn i web programer nije ista osoba

  • VRIJEME ČITANJA: 1 MINUTA

Često možete čuti kako netko govori o web dizajnu i web programiranju. No, što to sve zapravo znači? Tko je zapravo dizajner ili web programer ? Može li se biti oboje?

Posao dizajnera
Dizajner koristi grafiku i grafičke software poput Adobe Photoshop , Illustrator, Corel Draw i sl. kako bi stvorio izgled predloška za internet stranicu. Takav dizajn potrebno je kodiranjem dovesti u „online život“.
Dizajner može, a i ne mora biti osoba koja će pisati kod. U nekim slučajevima radi neovisno od posla koji obavlja web programer koji će kodirati web dizajn.
Veliki dio dizajnerskog posla je sklop kreativnosti, intuicije i mašte. Karakteristikom dizajnera smatra se da više koriste desnu stranu mozga, osjećajnu i kreativnu. Ali su pored toga, najčešće izučeni za područje grafičkog dizajna i umjetnosti. Dizajneri u svom portfoliju predstavljaju izrađene projekte potencijalnim klijentima i poslodavcima.
Vrhunski dizajneri imaju snažan osjećaj za usklađenje boja, tipografije i ostalih bitnih segmenata za različite koncepte dizajna, kako bi se internet stranica vizualno najbolje moguće prikazala ciljanoj publici i klijentima.
A koji je posao što ga obavlja web programer?