6 najboljih alternativa Google Chrome preglednika

6 najboljih alternativa Google Chrome preglednika

  • VRIJEME ČITANJA: 8 MINUTA

Vjerojatno je da je logotip vašeg preglednika šareni krug s plavim središtem. Mislim, naravno, na Chrome, preglednik koji bira oko 65% surfera internetom. Postoji nekoliko sjajnih razloga za odabir Chromea u odnosu na druge. Jednostavan je, brz, integrira se s Googleovim uslugama i podržava mnoštvo proširenja.

No, postoji i mnogo razloga zašto biste se možda htjeli osloboditi Googleova stiska. Chrome je notorno slab u pogledu privatnosti, što ne čudi s obzirom da Google živi od prikupljanja vaših podataka . Google je dodao nekoliko kontrola privatnosti u Chrome, ali najbolji način da zaštitite svoje podatke u pregledniku je korištenje proširenja usmjerenih na privatnost. Kakva gnjavaža! Također se protivi Chromeu njegova reputacija po trošenju baterije vašeg sustava i gutanju RAM-a.

Iako nijedan preglednik nije savršen, postoje mnoge alternative Chromeu koje pružaju jaču zaštitu privatnosti i učinkovitije iskustvo pregledavanja. To ne znači da bi svi trebali napustiti Chrome – to samo ovisi o tome što dajete prioritetu u pregledniku. Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći pronaći ono najbolje za vaše potrebe.

Mozilla Firefox

Brz, siguran i jednostavan za korištenje, Firefox obično postaje odredište za one koji se odvaže od Googlea ili svog unaprijed instaliranog OS preglednika. Firefox se ne temelji na Chromiumu, tako da ne hranite zvijer koju pokušavate napustiti, a njegova neprofitna osnivačica Mozilla ima jaku ( iako ne i neoštećenu ) reputaciju u zaštiti privatnosti svojih korisnika.

Firefox, softver otvorenog koda, nema premca kada je u pitanju sigurnost, a to ćete shvatiti od trenutka kada preuzmete preglednik. To je zato što Mozilla tvrdi da "prikuplja tako malo podataka o vama da čak ne zahtijevamo vašu adresu e-pošte za preuzimanje." Značajke vrijedne pažnje uključuju način privatnog pregledavanja koji automatski briše vaše kolačiće, povijest i lozinke kada zatvorite preglednik; zaštita od praćenja koja blokira oglase i stranice koje vas pokušavaju potajno pratiti; blokator neovlaštenog kriptominiranja; i dodatak napravljen posebno kako bi spriječio Facebook da vas prati na webu. Firefox također blokira praćenje prema zadanim postavkama i dolazi s ugrađenim upraviteljem lozinki.

Također možete očekivati ​​dobre performanse od Firefoxa, iako biste mogli naići na rijedak problem s kompatibilnošću. Općenito, Firefox je brz (iako nije tako mršav kao Edge) i njegovo prilagodljivo korisničko sučelje trebalo bi odgovarati većini korisnika. Iako nije najviše ispunjen značajkama, Firefox ima neke lijepe dodatke koji nisu dostupni u Chromeu, uključujući spremnike koji vam omogućuju da odvojite posao, kupovinu ili osobno pregledavanje bez potrebe za brisanjem povijesti, prijavom i odjavom ili korištenjem više preglednika.

Iako je Edge unaprijed instaliran na računalima sa sustavom Windows, a Chrome je vezan za Chromebookove, Firefox je zadani preglednik u mnogim distribucijama Linuxa . Spremni za promjenu? Evo 12 stvari koje niste znali da možete učiniti u Firefoxu .

Microsoft Edge

Uzet ću zabludu za ovo: Microsoftov novi preglednik je dobar. Vrlo je dobar, zapravo, do točke u kojoj biste zapravo mogli zaboraviti na katastrofu koja je bila Internet Explorer. Edge je također jedna od najizravnijih alternativa Chromeu, jer radi na istom motoru, Googleovom "Chromiumu". Iz tog razloga, Edge i Chrome imaju mnogo toga zajedničkog, uključujući sličan oštar dizajn, dijeljena proširenja i gotovo identično upravljanje karticama. Možete čak i sinkronizirati zaporke, oznake, adrese i još mnogo toga s Edgea na Chrome bez puno truda.

Imajući to na umu, ako tražite potpuno novo iskustvo, Edge nije rješenje za vas. Ako želite zadržati sve što ste voljeli u Chromeu, a istovremeno steći nekoliko pogodnosti, ne tražite dalje. Glavni razlozi za korištenje Edgea preko Chromea su njegova učinkovitija upotreba resursa, posebno RAM-a vašeg sustava, i robusnije sigurnosne značajke (napominjemo, Chrome postavlja nisku traku). Edge također ima neke korisne ekskluzivne značajke: pretraživanje na bočnoj traci omogućuje vam traženje istaknutih pojmova u tražilici bočne trake, web-mjesta se mogu instalirati kao samostalne aplikacije, ugrađeni kupon i promotivna značajka mogu vam uštedjeti mnogo novca, a zbirke su sjajne način organiziranja povezanih pretraživanja.

Proći će kratko prijelazno razdoblje prije nego što Edge prilagodite vašim potrebama. Prva stvar koju trebate učiniti je zamijeniti Bing željenom tražilicom ( Google, možda? ). Microsoft vas također voli bombardirati preporukama za korištenje drugih njegovih proizvoda. Oh, i učinite sebi uslugu ignoriranjem upozorenja koja gura kad god pokušate preuzeti drugi preglednik.

Edge je dostupan besplatno na svim glavnim platformama, uključujući Windows, macOS, Linux, Android i iOS. To je zadani preglednik instaliran na Windows računalima.

Vivaldi

Ako niste isprobali slaganje kartica, preuzmite Vivaldi - možete ga zadržati samo za ovu značajku. Samo povucite jednu karticu preko druge i ona će se slagati na jedan od tri načina: na drugoj razini ispod, skrivena unutar iste kartice (zadržite pokazivač iznad da biste vidjeli sve preglede kartica) ili spojena s istom karticom (zadržite pokazivač iznad ikone strelice da biste proširiti).

Kombinirajte slaganje kartica s jakim mjerama privatnosti i lako je vidjeti zašto je Vivaldi jedan od najomiljenijih alternativnih web preglednika. Što se tiče privatnosti , Vivaldi ne profilira, prati ili prodaje vaše podatke dok pregledavate web. Preglednik ne može vidjeti web-mjesta koja posjećujete, što preuzimate ili što tražite. Štoviše, postoji sposoban ugrađeni alat za praćenje/blokiranje oglasa i alat za sinkronizaciju s kraja na kraj. Vrijedi napomenuti da se Vivaldi temelji na Googleovom Chromium motoru.

U određenom kontekstu, Vivaldi je napravljen za napredne korisnike i dizajniran da vrati stariju verziju Opera prije nego što je prešao na Chromium. Zapravo, Vivaldija je 2014. godine stvorio Jon Stephenson von Tetzchner, suosnivač i bivši izvršni direktor Opere. Brz je, vrlo prilagodljiv (do te mjere da bude pretrpan ako niste oprezni) i u skladu s web standardima.

Vivaldi je dostupan za Windows, macOS, Linux i Android. Ne postoji iOS aplikacija (još).

Brave

Još jedna Chromeova alternativa za one koji cijene privatnost, Brave je besplatni preglednik otvorenog koda sa zaštitom protiv praćenja i Adblock-a. Posebno je omiljen među vlasnicima kriptovaluta jer je integrirao novčanik za kriptovalute izravno u preglednik tako da ne morate koristiti proširenje. Ta je značajka kontroverzna među ostalim korisnicima koji brave koriste zbog njegove brze izvedbe, jakih standarda privatnosti i podrške za proširenja za Chrome. Nije pomoglo ni to što je Brave uhvaćen kako se prikrada affiliate linkovima na kraj određenih URL-ova.

Brave nije preglednik s najvećim brojem značajki, ali jedan dodatak koji privlači naslove zove se De-AMP, koji preskače bilo koju stranicu prikazanu pomoću Googleovog okvira Accelerated Mobile Pages (AMD) i umjesto toga vodi korisnike na izravnu web stranicu. Uglavnom, Brave izrezuje srednju osobu. Preglednik tvrdi da je AMP štetan za korisnike "i web općenito" jer daje Googleu više informacija o vašim navikama pregledavanja i može usporiti stranice. Međutim, Braveovo pravo pravo na slavu je to kako ukida oglase i zamjenjuje ih svojima.

Brave je besplatni preglednik baziran na Chromiumu dostupan za Windows, macOS, Linux, Android i iOS.

Opera

Opera nije najbolja ni u jednoj stvari, ali nema ni previše nedostataka. Osnovan na Chromiumu, preglednik obećava izvorno blokiranje oglasa i tragača, a postoji čak i ugrađena VPN opcija za korisnike. Opera nije tolika svinja resursa kao Chrome i općenito pruža izvrsne performanse.

Budući da je izgrađena na Chromiumu, Opera podržava proširenja za Chrome, tako da bi prijelaz s Googlea trebao biti lagan. Posebno mi se sviđa Operaina značajka za uštedu baterije, koja obećava poboljšanje trajanja baterije do 35%. Kada je u pitanju korisničko iskustvo, Opera je prilično jednostavan preglednik s čistim korisničkim sučeljem koje sadrži zgodnu bočnu traku i neke zgodne geste miša.

Opera je dostupna besplatno za Windows, macOS, Linux, Android i iOS.

Tor

Baka i djed sigurnosti preglednika, Tor je mjesto gdje idete kada ne želite da vam itko diše za vratom dok surfate webom. Tor, što je skraćenica za “The Onion Router”, omogućuje vam da sakrijete svoje pregledavanje kao da je zaštićeno ispod slojeva Tor-a.

U svakom slučaju, Tor je popularan među zagovornicima privatnosti jer usmjerava vaš internetski promet kroz posredničke poslužitelje i šifrira ga na svakom koraku na tom putu, što oglašivačima otežava praćenje vas. Na kraju, vaš sada nevidljivi promet dosegne izlazni čvor i pogodi otvoreni web. Korištenje Tor-a mnogo je tajniji način pregledavanja od oslanjanja na anonimni način rada, jer je vaša IP adresa skrivena i stoga joj se ne može ući u trag.

Ali nije za svakoga, pa čak ni za većinu ljudi, što se toga tiče. Složeni proces prikrivanja prometa vašeg pregledavanja rezultira lošom izvedbom – to jest, web-stranice će se učitavati mnogo sporije nego u Chromeu ili bilo kojem od ovih drugih preglednika. Torovo sučelje je također nezgrapno i nije prilagodljivo.

Krećete u izradu web stranice, SEO optimizaciju ili digitalni marketing?
Obratite se profesionalcima